Da li će nastavak "Dine" da prati priču iz knjige: Ljubitelji romana iščekuju ovakav epilog

12.11.2021

16:48

0

Vilnev je poštovao kompleksnost "Dine" i uprkos neophodnim izmenama, snimio relativno veran prikaz prvog dela ove sage, najavivši da nastavak stiže 2023. godine

Da li će nastavak "Dine" da prati priču iz knjige: Ljubitelji romana iščekuju ovakav epilog
profimedia-0641013003 - Copyright Profimedia

Knjiga "Dina" Frenka Herberta iz 1965. godine zauvek je promenila žanr naučne fantastike i u decenijama koje su usledile, bila inspiracija mnogim stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti. Više od pola veka kasnije, tragom ranijih pokušaja Dejvida Linča, čuveni reditelj Deni Vilnev rešio je da ekranizuje to delo o neobičnom svetu Arakisa, pustinjske planete, jedine u univerzumu na kojoj može da se nađe "začin" - neophodni sastojak međuzvezdanih putovanja.

Vilnev je poštovao kompleksnost "Dine" i uprkos neophodnim izmenama radi preglednosti samog narativa, snimio relativno veran prikaz prvog dela ove sage, najavivši da nastavak stiže  2023. godine.

Ipak, nije lako ispuniti očekivanja ljubitelja tako popularne knjige, kao što je to "Dina". Dejvid Linč suočio se sa žestokim kritikama, a ni njemu samom se njegova verzija priče iz 1984. nije dopala. 

“Dina” / Profimedia
 

Iako je, zasada, Vilnev dobio uglavnom pozitivne ocene za svoj projekat, postoje mnoge stvari o kojima mora da vodi računa u nastavku filma, kako bi priča, barem u svojoj osnovi, odgovarala zapletu iz pera Frenka Herberta.

Predstavljamo vam neke stvari koje bi, u tom slučaju, trebalo da se dese u "Dini 2":

(Ako još niste čitali knjigu i gledali film, imajte u vidu da u ovom tekstu otkrivamo mnoge "spojlere", odnosno detalje koji bi mogli da vam pokvare iskustvo)

Dve godine u budućnosti

Izvesno je da će nastavak filma "Dina", poput knjige, priču nastaviti dve godine nakon dešavanja iz prvog dela, tokom kojih se Pol (Timoti Šalame) i Džesika (Rebeka Ferguson) prilagođavaju svom novom životu među Slobodnjacima.

Time Pol dobija dovoljno vremena da stekne bolju kontrolu nad svojm moćima, dok polako postaje lider Slobodnjaka. 

To se poklapa i sa najavama producenata da će nastavak biti premijerno prikazan za dve godine, pa možemo očekivati da će se u tom pogledu, verovatno držati knjige.

“Dina” / Profimedia
 

Novi Baronov mentat

Prema knjizi, Letov mentat (odnosno čovek-kompjuter) Tufir Havat, preživeo je Harkonenovu invaziju na Arakis. Međutim, bio je primoran da služi Baronu ko njegov novi mentat, nakon što je prethodni Piter De Vris ubijen otrovnim gasom. Srećom, on će iznutra raditi na sabotaži Harkonena. 

Vraća se Gurni Halek

Lik kog u filmu igra Džoš Brolin, Gurni Halek, takođe je preživeo invaziju na Arakis. Iako ga poslednji put vidimo u bici protiv Harkonena, njegova sudbina nije razjašnjena na kraju filma. Međutim, prema knjizi, on postaje krijumčar tokom dvogodišnjeg perioda, pre nego što se ponovo sretne sa Polom i Džesikom.

Baronovi ostali nećaci

Gledaoci filma već su upoznali Baronovog zastrašujućeg nećaka u telu Dejva Batiste - Glosua Rabana poznatijeg kao "Zver". Međutim, Baron ima još jednog nećaka, kog je u Linčovoj verziji igrao Sting. Reč je o Fejdu Rauti, kog Baron planira da postavi kao Rabanovog zamenika, na mesto vladara Arakisa. 

Profimedia
 

Fejd će, na posletku, biti Polov konačni protivnik u bici koja će odrediti sudbinu univerzuma.

Kad smo kod Rabana, on u knjizi skonačva brutalnom smrću. Nakon što Pol i Slobodnjaci povrate Arakis od Harkonena, Rabanu odsecaju glavu.

Sudbina Pola i Čani

U prvom delu vidimo Polove vizije o romantičnoj vezi sa Čani, a u nastavku bi trebalo da vidimo i kako se one obistinjuju. Prema knjizi, Čani će mu roditi dete - Leta Drugog - koji je u knjizi ubijen tokom Baronovog napada na predstražu Slobodnjaka.

Pol dobija sestru

Pol je, takođe, predvideo da će njegova majka Džesika zatrudneti i da će to dete biti važna ličnost. U knjizi ona rađa Polovu sestru Aliju, koja od majke nasleđuje moći. Alija je važan lik u "Dini" i sposobna je da razmišlja i govori poput odraslih ljudi, već od druge godine života.

Profimedia
 

Baronova smrt

Iako je Baron Harkonen uspeo da umakne pravdi u prvom delu, sasvim sigurno će ga ona sustići u nastavku. Posle svega što je uradio Polu i njegovoj porodici, u knjizi skončava od ruke upravo Polove sestre Alije. Međutim, njegova smrt omogućava njegovom nećaku Fejdu da nasledi tron, što ga na kraju pretvara u glavnog negativca.

Car se priključuje borbi

Iako je padišah car Šadam IV ustupio Baronu svoju legiju Sardukara za invaziju na Arakis, ipak je pokušao da svoju uključenost u taj konflikt sačuva tajnim. Ali u knjizi će on i Baron u jednom trenutku poslati flote oko Arakisa, kako bi pokušali da suzbiju pobunu Slobodnjaka. To će sasvim sigurno dovesti do epske borbe.

“Dina” / Profimedia
 

Pol ovladava svojim moćima

Ako Vilnev zadrži pravac kojim se odvija radnja u knjizi, Pol će postati u potpunosti integrisan u društvo Slobodnjaka. Svom imenu Pol dodaće prezime Muad'Dib po pustinjskom mišu, kog smo već videli u prvom delu filma. Inače, u tradiciji Slobodnjaka, pustinjski miš je cenjena životinja zbog njegove mudrosti i istrajnosti. 

Kao i ostali slobodnjaci Pol će ovladati i jahanjem crva, što je već na kratko nagovešteno u prvom delu.

Takođe, on će popiti Vodu života, kako bi ojačao svoje proročke moći, a pošto je ona otrovna za muškarce, pašće u komu na nekoliko nedelja, pre nego što razvije puni potencijal.

Dina Promo/Cineplexx
 

Deprimirajući kraj

U Herbertovom romanu, nakon što porazi Harkonena i suoči se sa Šadamom IV, Pol ga uspešno nagovara da mu da ruku svoje ćerke, princeze Irulan i svoj tron, što je već nagovešteno u prvom delu. 

Međutim, knjiga se završava iznenađujuće tužno, jer Pol, uprkos kontroli nad Carstvom, gubi kontrolu nad Slobodnjacima, a njegove legije nastavljaju da vode sveti rat širom univerzuma, ubijajući milione ljudi u njegovo ime, baš kao što je on to predvideo u svojim vizijama.

Još ne znamo kako će Vilnev da izađe na kraj sa tako deprimirajućim zaključkom priče, ali ako imamo u vidu da planira da adaptira i nastavak romana pod nazivom "Mesija", velike su šanse da će "Dina 2" biti pandan filmu "Imperija uzvraća udarac" iz "Ratova zvezda" i služiti kao uvertira za nešto optimističniji treći deo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike