Premijera filma "Dina" konačno održana u Veneciji: Prve recenzije surovo iskrene (FOTO)

04.09.2021

13:56 >> 14:03

0

Filmski blogovi i magazini želeli su samo jedno da znaju – da li je voljeni književni serijal Frenka Harberta pod rediteljskom palicom Denija Vilneva dobio

Premijera filma "Dina" konačno održana u Veneciji: Prve recenzije surovo iskrene (FOTO)
Film "Dina" - Copyright "Dina" u Veneciji, Havijer Bardem i Zendaja / Profimedia

Dugoočekivana premijera epske naučne fantastike “Dina” konačno je održana juče na Venecijanskom festivalu, a prve reakcije kritičara su najvećim delom pozitivne, mada je primetno da su neka mišljenja suprotstavljena – ili su bili oduševljeni ili veoma razočarani.

Ekipa filma “Dina” u Veneciji / Profimedia

Filmska sala u Veneciji u kojoj se prikazivala “Dina” je bila dupke puna, a prema pisanju portala dedamilorad.com kritičari, filmski blogovi i magazini želeli su samo jedno da znaju – da li je voljeni književni serijal Frenka Harberta pod rediteljskom palicom Denija Vilneva dobio dostojnu filmsku verziju.

Zendaja i Timoti Šalame u Veneciji film “Dina” / Profimedia

Evo nekoliko najzanimljivijih recenzija:

Stiv Pond, magazin “The Wrap”

– Esencijalno filmsko ostvarenje. “Dune” oduševiće sve svojom mračnom lepotom.

Pond u recenziji za “The Wrap” navodi da je Vilneov film više od zabave i da tmurna priroda narativa podseća na njegove ranije radove “Sicario” i “Prisoners”.

“Dina” / Profimedia

Glen Keni, portal “RogerEbert”

– Uz pomoć scenariste, dizajnera produkcije i snimatelja, Vilnev uspeva da pređe tanku liniju između grandioznosti i pompeznosti.

Glen u zaključku recenzije za piše da je veliki fan Linčovih “Dina”, ali da je Vilnov film upravo ono što treba da bude “Dune”.

Ksan Bruks, “The Guardian”

– “Dune” je podsetnik šta holivudski blokbaster treba da bude.

Bruks koji je dao najvišu ocenu u zaključku teksta napisao je da je Vilneov film pozivnica na putovanje u kojem će publika otkriti nove stvari i izgubiti se u neverovatnom svetu.

“Dina” / Profimedia

Na drugoj strani se nalazi ekipa “IndiWire”, “Hollywood Reporter” i “Variety”. Njihovi autori nisu ni najmanje bili impresionirani onim što su videli u Veneciji. Dejvid Erič film je nazvao “ogromnim razočaranjem”, piše dedamilorad.com

Dejvid Erič, portal “IndiWire”

– Na kraju “Dune” podseća na san koji se prekida na nejasan i ravan način. Ne verujem da bi bilo ko hteo da izabere da ga sanja.

Dejvid u recenziji kaže da je “Dune” ipak bio preveliki zalogaj za Vilneva i da pored odlične produkcije i glumaca, film nije u stanju da opravda očekivanja koja ga prate.

“Dina” / Profimedia

Oven Gliberman, magazin “Variety”

– Spektakularan i zanimljiv i onda odjednom više nije ništa od toga.

Gliberman kao i Dejvid najviše zamera drugoj polovini filma. Po njegovim rečima od polovine više nije interesantan za gledanje. Naime, navodi da kada scenario istroši sve trikove u prvoj polovini, nema ništa da ponudi u finalu.

Dejvid Runi, magazin “The Hollywood Reporter”

– Može zabaviti ljubitelje Frenka Harberta, ostali će zevati.

Runi navodi da film odugovlači karakterizaciju mnogih likova priče kako bi se u kasnijim nastavcima njihov narativ granao. Pita se da li će iko biti zainteresovan da gleda drugi deo.

FIlm “Dina” Denija Vilneva premijerno će biti prikazan 22. oktobra u bioskopima i na HBO Max-u.

Film “Dina” / Printscreen / Youtube

Podsetimo, film je adaptiran po bestseleru naučne fantastike Franka Herberta o mladom Polu Atreidesu (Šalame), potomku plemenite Kuće Atreides koji je zadužen za nadzor jalove pustinjske planete Arakis, poznate i kao Dine.

Glumačka postava vrvi od zvezda, među kojima su Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Stelan Skarsgard, Zendaja, Džejson Momoa, Dejv Bautista i Havijer Bardem.

Havijer Bardem, film “Dina” / Profimedia

– “Dina”, koja je napisana u 20. veku, zapravo je predstava budućnosti nafte, kapitalizma i eksploatacije Zemlje. Danas su samo stvari gore. Ovo je priča o tome, ali i poziv na akciju za mlade – kazao je reditelj Deni Vilnev o ovom naučnofantastičnom spektaklu.

Zendaja u Veneciji, film “Dina” / Profimedia

Za sve one koji nisu upoznati sa radnjom, Arakis je pustinjska planeta koja je jedini izvor najznačajnije supstance u univerzumu – začina melanž, droge koja daje nadljudske sposobnosti.

Prirodno, porodica Atrejdes zbog toga postaje neprijatelj rivalskih plemićkih porodica, kao i domorodačkog stanovništva Arakisa.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike