Irski maestro koji svira kao ruski pijanista: Beri Daglas zadivio publiku na Kolarcu

07.11.2021

08:45

0

Dejli telegraf o ovom umetniku piše da je „jedan od najuzbudljivijih, najzanimljivijih, najsenzacionalnijih pijanista svoje generacije“

Irski maestro koji svira kao ruski pijanista: Beri Daglas zadivio publiku na Kolarcu
Tan2021-11-6_214571_1 - Copyright Beri Daglas Tanjug/Tara Radovanović

Poznati irski pijanista Beri Daglas održao je sinoć samostalan koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru serijala “Steinway & Sons” iz ciklusa “Piano Land” tekuće 2021/2022 sezone.

Istaknuti muzički umetnik odabrao je kompozicije velikana kao što su Čajkovski, Betoven i Šubert kroz tri odvojena i zahtevna poglavlja koje su ljubitelji klasične muzike pratili gotovo u dahu.

Beri Daglas Tanjug/Tara Radovanović
 

Beri Daglas (60), rođen je u Belfastu, u Severnoj Irskoj, u porodici ljubitelja muzike, i veoma rano se posvetio muzici na raznim instrumentima - klavir, orgulje, udaraljke, klarinet, čelo, a kasnije se zanimao i za dirigovanje. Ipak, karijera ga je opredelila za klavir.

Prijatno veče na Kolarcu, Daglas je započeo relativno kratkom numerom austrijskog kompozitora Franca Šuberta “Emprompti D. 899, op. 90, br. 1”. U pitanju je Šubertova serija od osam muzičkih komada napisanih za solo klavir 1827. godine.

Od osam segmenata Šuberta, on je ipak odabrao samo prvi kao jedan vid prologa koncerta, koji je bio inspiracija mnogim filmskim kompozitorima.

Beri Daglas Tanjug/Tara Radovanović
 

Sledeći izazov bio je Petar Iljič Čajkovski - “Godišnja doba. Daglas je sa više strasti i predanosti pristupio muziciranju tih sedam komada Čajkovskog, a svetska kritika za irskog muzičara kaže da svira kao ruski pijanista.

Nakon 10 godina napornog rada, 1986. godine virtuoz iz Belfasta je osvojio zlatnu medalju na prestižnom pijanističkom takmičenju “Čajkovski“ u Moskvi, kao prvi "neruski" takmičar posle Van Cliburna (1958).

Usledio je Ludvig van Betoven i “Strastvena sonata”, a Beri Daglas se majstorski “borio” sa tri veoma dinamična stava, koji su predstavljali zasebne muzičke priče.

Beri Daglas Tanjug/Tara Radovanović
 

Time je približno na delu dokazao i pokazao ono što list Dejli telegraf piše o njemu da je „jedan od najuzbudljivijih, najzanimljivijih, najsenzacionalnijih pijanista svoje generacije“.

Irski maestro je ovu trilogiju Sonate za klavir hrabro privodio kraju, u vidu putovanja kroz tri obimna stava, verovatno imajući u podsvesti da svira jednu od najboljih sonata u srednjem periodu karijere velikog Betovena.

Umetnik je izlazio na poklon nekoliko puta nakon napornih kompozicija Šuberta, Čajkovskog i Betovena, ali publika mu nije dozvolila da ih tako lako i brzo napusti, a on im je poklonio još dve kraće numere.

Beri Daglas Tanjug/Tara Radovanović
 

Sledeći koncert u okviru ciklusa “Steinway & Sons” biće održan 18. decembra na Kolarcu kada će nastupiti turski pijanista Fazil Sej.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike