Posebna poslastica za ljubitelje klasične muzike: Koncert Ksenije Janković i Kandide Tompson na Bemusu

06.11.2021

10:40

0

U nedelju na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine na “BEMUS-ovom podijumu mladih” nastupa talentovani srpski violončelista koji studira i nastupa u inostranstvu, Petar Pejčić

Posebna poslastica za ljubitelje klasične muzike: Koncert Ksenije Janković i Kandide Tompson na Bemusu
Kandida Tompson - Copyright Promo / BEMUS

U okviru ovogodišnjeg Bemusa, održaće se koncert Crkvene pevačke družine ''Branko'' iz Niša večeras u 20 časova u kripti Hrama Svetog Save, pod upravom dirigenta Sare Cincarević.

Na programu su dela duhovne muzike, a ulaz je slobodan.  

Crkvena pevačka družina ''Branko'' osnovana je 1887. godine pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu. Hor dobija ime po Branku Radičeviću, čuvenom pesniku srpskog romantizma. Iz duge i burne istorije hora izdvajaju se nastupi hora između dva svetska rata po čitavom Balkanu, kojima pronosi slavu srpske horske muzike.

U istom periodu hor je postao nosilac ordena Svetoga Save trećeg stepena, dukata kralja Aleksandra Karađorđevića i družinske zastave kralja Petra II Karađorđevića, dok su neki od počasnih članova Družine bili i S.S. Mokranjac, S. Binički, J. Marinković, A. Šantić i B.Nušić.

Promo / BEMUS
Hor "Branko"

Posle Drugog svetskog rata hor je duže od 40 godina bio van tokova društvenog života, neprekidno istrajavajući u svojoj osnovnoj nameni u vidu pojanja na bogosluženjima. Devedesetih godina prošlog veka ansambl je potpuno obnovljen. Tokom poslednjih 30 godina hor je nastupao u Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji i mnogim drugim zemljama.

Dobitnik je mnogih nagrada i učesnik mnogobrojnih festivala. Hor ''Branko'' je učestvovao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći – patrijarha Pavla i patrijarha Irineja.

Dobitnici su Ordena Svetog Save prvog stepena, najvišeg odlikovanja Srpske Pravoslavne Crkve. Od 2009. godine, Crkvena pevačka družina ''Branko'' organizuje Međunarodni festival duhovne muzike.

U nedelju 7. novembra na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine na “BEMUS-ovom podijumu mladih” nastupa talentovani srpski violončelista koji studira i nastupa u inostranstvu, Petar Pejčić, sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović.

Promo / Heike Schmidt
Petar Pejčić

Besplatne ulaznice za taj koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarca.

Promo / BEMUS
Ksenija Janković

Posebna poslastica za sve ljubitelje klasične muzike biće koncert u ponedeljak 8. novembra na sceni Opere i teatra Madlenianum kada će nastupiti naša proslavljena violončelistkinja koja već dugo živi i radi u Nemačkoj, Ksenija Janković, violinistkinja Kandida Tompson, dirigent Dejan Savić, kao i solisti i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike