Svetska premijera domaćeg filma "Kelti" u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala

12.02.2021

08:42 >> 10:48

0

Ostvarenje je priča o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne r

Svetska premijera domaćeg filma "Kelti" u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala
Copyright Promo / Kelti FCS

Program predstojećeg izdanja prestižnog Berlinskog filmskog festivala nedavno je objavljen, a mesto u zvaničnom programu “Panorama” izborio je i jedan srpski film, “Kelti”, prvenac rediteljke Milice Tomović na planu dugometražnog igranog filma, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Kako autorka objašnjava, priča je smeštena usred raspada zemlje, gde tri generacije, svi podjednako urnebesni, prisustvuju dečjoj kostimiranoj rođendanskoj zabavi.

– “Kelti” su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku. Zamisao je bila da se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada – rekla je Tomovićeva.

Promo / Irena Canić

Ona je osim režije, uz Tanju Šljivar, i autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković.

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Promo / Kelti FCS

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

Milica Tomović je režirala segment “Diplomiranje” u sklopu omnibusa “Oktobar” (2011), kao i neke od epizoda hvaljene i popularne televizijske serije “Jutro će promeniti sve”.

Promo / Kelti FCS

Međutim, najprepoznatljivija je kao rediteljka i na međunarodnom planu zapaženog igranog filma “Tranzicija” (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru, a koji je ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu i na Sarajevskom filmskom festivalu, gde je narađenem glasovitim Srcem Sarajeva, te na festivalu NDU u Libanu.

Pročitajte još

Filmski festival u Berlinu ove godine održava se po 71. put, i to u periodu između prvog i petog marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike