Sećanje na Belmonda: 12 fimova slavnog glumca u Jugoslovenskoj kinoteci

17.10.2021

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Smotru će otvoriti remek-delo Novog talasa "Do poslednjeg daha" Žan-Lika Godara u kojem slavni glumac tumači glavnu ulogu. To je ujedno i film kojim započinje njegova vanserijska karijera.

Sećanje na Belmonda: 12 fimova slavnog glumca u Jugoslovenskoj kinoteci
Žan Pol Belmondo/ Profimedia

Povodom nedavne smrti jednog od najznačajnijih francuskih i svetskih glumaca Žan-Pola Belmonda, Francuski institut u Srbiji i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru od 12 filmova koji će biti prikazani od 21. do 27. oktobra u Kinoteci.

Žan Pol Belmondo/Profimedia
 

Otvaranje smotre, koja je organizovana u okviru ciklusa "Velikani svetskog filma", zakazano je za 21. oktobar u 20 sati u Jugoslovenskoj kinoteci. Publiku će tom prilikom pozdraviti Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i saradnju Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji, nakon čega će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke održati kratko predavanje o životu i karijeri velikog francuskog glumca.

Smotru će otvoriti remek-delo Novog talasa "Do poslednjeg daha" Žan-Lika Godara u kojem Belmondo tumači glavnu ulogu. To je ujedno i film kojim započinje njegova vanserijska karijera.

Žan Pol Belmondo/Profimedia
 

Žan-Pol Belmondo je tokom karijere snimio više od stotinu filmova i igrao u preko četrdeset pozorišnih predstava. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima poput Žan-Pjera Melvila, Luja Mala, Žorža Lotnera, Alena Rena, Žan-Lika Godara… Ostaće upamćen kao najznačajniji glumac francuskog mejnstrim filma svoje epohe.

Tokom trajanja smotre, u izlozima Francuskog instituta u Srbiji biće priređena izložba plakata i fotografija čuvenog glumca koja će trajati do 27. oktobra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti