Ljubav čoveka i robota: Svetove veštačke inteligencije u Beograd donosi Žistin Emar

13.10.2021

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Fascinantno je videti šta ova dva entiteta mogu naučiti jedan od drugog. Radi se o razmeni i dijalogu, kroz glagol i telo, ističe umetnica

Ljubav čoveka i robota: Svetove veštačke inteligencije u Beograd donosi Žistin Emar
Co(AI)xistence-photo-Mike Patten (3) - Copyright Promo/Centar za promociju nauke

Gošća šestog izdanja programa art+science Centra za promociju nauke, koje se ove jeseni odvija na više lokacija u Beogradu, biće francuska umetnica Žistin Emar. Njen boravak u Beogradu podržao je Francuski institut, a rad Co(AI)xistence posetioci mogu da vide u Muzeju nauke i tehnike do 23. oktobra.

Promo/Centar za promociju nauke
 

Žistin Emar je vizuelna umetnica iz Pariza. Njena dela istražuju nove veze koje se uspostavljaju između naše egzistencije i tehnologija. Kombinovanjem različitih slikovnih medija - od fotografije do videa i virtuelne realnosti - njen rad nalazi svoje uporište na raskrsnici neuronauka, predmeta, organskog života i veštačke inteligencije. Svoja dela je izlagala u prestižnim institucijama širom sveta poput Barbikana u Londonu, Muzeja savremene umetnosti u Tokiju i Moskovskog muzeja moderne umetnosti.

Promo/Centar za promociju nauke
 

Rad Co(AI)xistence uspostavlja plesnu interakciju primitivne inteligencije i ljudskog bića - čovek i robot pokušavaju da definišu nove perspektive o koegzistenciji u svetu. Dva entiteta su u interakciji putem signala; telo i govorni jezik sa svojim drugačijim inteligencijama. Koristeći sistem dubokog učenja, robot može da uči iz svog iskustva sa Mirai Morijamom, japanskim glumcem i plesačem. Humanoidnu inkarnaciju veštačke inteligencije kreirala je grupa slavnog Hirošija Išigura sa Univerziteta u Osaki, uz Univerzitet u Tokiju koji je bio zadužen za neuronski sistem. Njen svedeni izgled omogućava emotivnu projekciju i otvara prostor za imaginaciju.

Promo/Centar za promociju nauke
 

- Kada sam počela da se zanimam za veštačku inteligenciju, bila sam fascinirana idejom autonomije i autonomnih sistema. Shvatila sam da telo nije česta tema, pa sam želela da se bavim konceptom otelotvorenja i dijaloga sa drugim. Ovaj naučni eksperiment sprovela sam kroz susret plesača Mirai Morijame i Altera, robota kojim upravlja autonomni sistem koji generiše pokrete u realnom vremenu. Fascinantno je videti šta ova dva entiteta mogu naučiti jedan od drugog. Radi se o razmeni i dijalogu, kroz glagol i telo. Bio je to i eksperiment za naučnike, pa sam predstavljala ovaj rad i na naučnim konferencijama - istakla je Žistin Emar.

Umetnica će u petak, 15. oktobra, u 17 časova, učestvovati u razgovoru „Koegzistencija prirodne i veštačke inteligencije“, koji će se održati u Muzeju nauke i tehnike, uz učešće Ane Popović, rediteljke i koautorke rada AI/VI, i dr Jelene Guge, teoretičarke novih medija i umetnosti sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Promo/Centar za promociju nauke
 

Narednog dana, 16. oktobra, od 13 časova, Žistin će u Muzeju održati predavanje mladim polaznicima programa art+science+makers lab, kao i posetiocima koji budu došli na javno vođenje kroz postavku „Svetovi veštačke inteligencije“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike