Abdulrazak Gurna je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost

07.10.2021

11:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Pisac iz Zanzibara izabran je zbog svog „beskompromisnog i saosećajnog prodiranja u efekte kolonijalizma i sudbinu izbeglica u provalili između kultura i kontinenata“

Abdulrazak Gurna je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost
profimedia-0351746754 - Copyright Abdulrazak Gurna/Profimedia

Abdulrazak Gurna ovogodišnji je laureat Nobelove nagrade za književnost, koja je danas dodeljena u Stokholmu.

Pisac iz Zanzibara izabran je zbog svog „beskompromisnog i saosećajnog prodiranja u efekte kolonijalizma i sudbinu izbeglica u provaliji između kultura i kontinenata“.

Laueratu će, uz najprestižniju književnu nagradu, biti dodeljena i svota od milion američkih dolara.

Rođen je 1948. godine u Zanzibaru, a u Britaniju je došao 1968. kao student i sada predaje na Univerzitetu u Kentu. On je takođe jedan od urednika magazina „Wasafiri“.

Abdulrazak Gurna/Profimedia
 

Njegova prva tri romana, „Memory of Departure“ (1987), „Pilgrims Way“ (1988) i „Dottie“ (1990), dokumentuju iskustvo imigranata u modernoj Britaniji iz različitih perspekitva. Njegov četvrti roman „Paradise“ (1994) smešten je u kolonijalnu Istočnu Afriku tokom Prvog svetskog rata i bio je u užem izboru za Bukerovu nagadu.

Sledeće delo „Admiring Silence“ (1996) donosi priču o mladom čoveku koji napušta Zanzibar i odlazi u Englesku, gde se ženi i postaje učitelj. Kada se posle 20 godina vrati u domovinu, to duboko utiče na njegove stavove i o njegovom braku i o samom sebi.

Roman „By the Sea“ (2001) ispričan je iz perspektive Saleha Omara, ostarelog tražioca azila koji živi u Engleskoj, u gradiću na moru.

Profimedia
 

Abdulrazak Gurna živi u Brajtonu. Njegovi poslednji romani „Desertion“ (2005) i „The Last Gift“ (2011) bili su u užem izboru za Književnu nagradu Komonvelta 2006. godine.

Kladionice su najviše šanse davale francuskoj spisateljici Ani Erno, čija su pojedina dela prevedena i na srpski jezik. Takođe, šanse za osvajanje Nobelove nagrade za književnost davane su kanadskoj pesnikinji En Karson, japanskoj zvezdi Harukiju Murakamiju, Ruskinji Ljudmili Ulickoj i popularnoj Kanađanki Margaret Atvud.

Podsetimo, prošlogodišnja dobitnica prestižne nagrade bila je američka pesnikinja Luiz Glik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike