Kladionice saglasne, neizvesnost velika, favoriti poznati: Ko će sutra osvojiti Nobela za književnost?

06.10.2021

05:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Nobelova nagrada iznosi oko milion dolara, a potencijalne dobitnike preporučuju eksperti iz celog sveta, nakon čega njihova dela revidiraju članovi švedske Akademije

Kladionice saglasne, neizvesnost velika, favoriti poznati: Ko će sutra osvojiti Nobela za književnost?
Nobelova nagrada - Copyright Profimedia

Nobelova nagrada za književnost za 2021. godinu biće dodeljena ovog četvrtka, a kladionice najveće šanse daju francuskoj spisateljici Ani Erno, čija su pojedina dela prevedena i na srpski jezik.

Erno su proslavile hronike svakodnevnog života u Francuskoj, dela kroz koja provejava njen glas i uvek imaju autobiografski element u sebi. Smatra se jednim od najboljih živih francuskih pisaca trenutno.

Na Landbruks sajtu daju joj se 8/1 šanse da osvoji najprestižniju književnu nagradu. Nobelova nagrada iznosi oko milion dolara, a potencijalne dobitnike preporučuju eksperti iz celog sveta, nakon čega njihova dela revidiraju članovi švedske Akademije.

AP Photo/Fernando Vergara
 

Erno, koja je nedavno izjavila da je "posao pisca da kaže istinu", ispred je kanadske pesnikinje En Karson, japanske zvezde Harukija Murakamija, Ruskinje Ljudmile Ulickaje, popularne Kanađanke Margaret Atvud, još jednog Francuza Mišela Uelbeka i mnogih drugih.

Na listi koju je sajt objavio nalaze se i pisci vezani za ovaj region - jugoslovenska i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, američko-srpski pisac Čarls Simić i južnoafrički autor hrvatskog porekla Ivan Vladislavić.

Ugrešiću se daju 16/1 šanse, a Vladislaviću 25/1. Toliko ima i Čarls Simić, o kome se godinama govori kao jednom od potencijalnih dobitnika ove nagrade, piše telegraf.rs. Ipak, kako je prošle godine Nobel dodeljen Luiz Glik, teško da će Akademija dve godine zaredom nagraditi pesnika iz Amerike.

Profimedia
 

- Najviše novca uloženo je na Ani Erno i norveškog dramaturga Jona Fosa i oni imaju jednake šanse. Ali, kao i uvek, mnogo novvca se ulaže na Harukija Murakamija i njegovi obožavatelji se nadaju da je ovo konačno njegova godina - rekla je Džesika O'Rajli iz Landbruksa.

Ime novog laureata najprestižnije književne nagrade biće poznato sutra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike