Knjiga o Sonji Savić, Muzej festivala i koncert u čast Tasovcu: Ivan Karl o 50. Festu

04.10.2021

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Gradski sekretar za kulturu otkriva da su pripreme za jubilarni Fest uveliko u toku i da svi očekuju da bude dostojan 49 prethodnih i da predstavlja neku vrstu glasnika za sve naredne

Knjiga o Sonji Savić, Muzej festivala i koncert u čast Tasovcu: Ivan Karl o 50. Festu
Copyright Ivan Karl Tanjug/Miloš Milivojević

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, otkrio je da će uskoro pokrenuti inicijativu da Beograd dobije Muzej Festa.

Karl je naglasio da bi bilo lepo da neko nešto vredno pokloni Festu za 50. rođendan, i da bi jedan od tih poklona našem najznačajnijem filmskom festivalu mogao da bude i Muzej Festa.

- Uskoro ću pokrenuti razgovore i inicijativu na tu temu. Verujem da takav poklon Festu treba zajedno da pripremaju beogradski Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo za kulturu i informisanje i Jugoslovenska kinoteka - rekao je Karl, i dodao da bi bilo dobro da u vreme 50. Festa makar počnu radovi na zgradi Muzeja Festa.

Ivan Karl Tanjug/Miloš Milivojević
 

Gradski sekretar za kulturu otkriva da su pripreme za jubilarni festival uveliko u toku i da svi očekuju od 50. Festa da bude dostojan 49 prethodnih i da predstavlja neku vrstu glasnika za sve naredne.

- Organizacija i održavanje 50. Festa zavisiće u velikoj meri od pandemijskih uslova. Ove godine smo festival održali u maju, kad mu nije vreme, ali insistirali smo da se održi, jer iza toga dolazi njegovo jubilarno izdanje. Kontinuitet je važan ne samo za Fest, već za sve naše kulturne manifestacije - kazao je Karl.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački
 

Kako ističe, već godinu dana je u toku obeležavanje važnog jubileja Festa.

- Podelili smo 50 plaketa ljudima koji su doveli Fest do vrednog jubileja na svečanosti u Skupštini grada. Imamo ediciju knjiga posvećenih festivalu. Objavljene su knjige o Milutinu Čoliću i Milanu Vukosu. Za sledeći Fest pripremamo knjige o Dinku Tucakoviću i Nebojši Ðukeliću, a namera nam je da pripremimo i knjigu o Sonji Savić - kazao je Karl.

Prema njegovim rečima, u dogovoru sa Poštom Srbije u pripremi su poštanske marke.

- Za svaku dekadu Festa, po jedna poštanska marka. Napravićemo dvojezična kolekcionarska izdanja za naše ljubitelje kinematografije i goste koji iz inostranstva dolaze na Fest.

Sonja Savić A. K./ATAImages
 

Kako kaže, u poslednjem razgovoru sa nedavno preminulim Ivanom Tasovcem dogovarao je nastup Beogradske filharmonije na jubilarnom Festu.

- Ivan je bio na odmoru u inostranstvu kada sam ga pozvao telefonom i predložio da Beogradska filharmonija filmskom muzikom ukrasi 50. Fest. Insistiraću da se taj koncert održi i da taj deo programa bude posvećen sećanju na Ivana Tasovca - kazao je Karl.

Promo / BF / Marko Đoković
 

Za njega nema dileme da bi logičan izbor ostvarenja za otvaranje 50. Festa bio jedan od srpskih filmova koji su trenutno u postprodukciji.

- Dogodilo se već da su srpski filmovi pobeđivali i u Glavnom programu festivala. U Kanu uvek imamo nekoliko francuskih filmova u glavnom programu, u Berlinu nemačke, u Veneciji italijanske. Imamo dosta srpskih filmova u postprodukciji i siguran sam da će selektor festivala Jugoslav Pantelić odabrati neko do naših ostvarenja za otvaranje Festa - rekao je Karl.

Kako je otkrio, trenutno se razgovara sa nekoliko važnih imena svetske kinematografije o eventualnom dolasku na festival.

- Na izbor gostiju uticaće u velikoj meri pandemijski uslovi, pre svega zbog okolnosti u kojima će se odvijati avio-saobraćaj. Videćemo šta će biti.

Ivan Karl Tanjug/Miloš Milivojević
 

Žrtve pandemije u Srbiji Ivan Karl poredi sa ratnim gubicima i ističe da pandemija udara na sve segmente društva i da treba stalno ponavljati značaj vakcinacije za sve one koji nemaju poverenje u jedini efikasni oblik zaštite od virusa.

- Bili smo među retkim zemljama u Evropi i svetu koja je imala sve četiri vakcine u ponudi. Bili smo šampioni vakcinacije u tom periodu. Poput naše fudbalske reprezentacije, uspeli smo da povedemo sa dva gola razlike, a onda smo primili dva gola, pa još dva, i sada smo u zaostatku. Vakcinacija je jedini način da se taj zaostatak anulira - kazao je Karl.

Pre nekoliko dana on je poslao predlog Kriznom štabu o eventualnom održavanju Sajma knjiga u Beogradu.

- Tu smo predložili da svaki građanin koji se vakciniše u vreme trajanja Sajma knjiga ima besplatan ulaz na ovu važnu kulturnu manifestaciju. Ovo sa koronom će biti lavirint u kojem ćemo tumarati sve dok se vakcinacija ne sprovede u najširem obimu stanovništva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike