Drama o životu na Kosovu: Svetska premijera filma „Čekajući Handkea“ na festivalu u Rusiji

29.09.2021

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom književniku u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi, okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu muku života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji

Drama o životu na Kosovu: Svetska premijera filma „Čekajući Handkea“ na festivalu u Rusiji
Film "Čekajući Handkea" - Copyright Promo/Nama Film

U takmičarskom programu predstojećeg 31. Filmskog festivala „Poruka čoveku“ („Message to Man“), u Sankt Peterburgu, u Rusiji, koji je najavljen za period između 29. oktobra i 4. novembra, svetsku premijeru imaće novi dugometražni dokumentarni film autora i reditelja Gorana Radovanovića, „Čekajući Handkea“.

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je Handke više puta boravio.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom književniku u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi, okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Film je sniman tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči u Metohiji.

Autor pomenutog filma, Goran Radovanović, o svom najnovijem dokumentarnom ostvarenju rekao je sledeće:

- Boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao je veliki uticaj i na moje opredeljenje da pre sedam godina snimim „Enklavu“. Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Handkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitnog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije, do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava medju Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

Na kraju krajeva, ja sam i filmski vaspitavan i školovan na Novom nemačkom filmu krajem sedamdesetih i početkom osamdestih godina prošlog veka, čiji je Handke bio neodvojivi, ako ne i najznačajniji deo. U ovom filmu pokušao sam da, za razliku od poslednjeg dokumentarnog filma „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ u kojoj je dominirao audio-zapis, napravim priču koja počiva isključivo na slici. Dakle, pokušao sam da napravim film koristeći svega nekoliko telefonskih razgovora kao „dijalog“.

Velika Hoča je verovatno jedino urbano srpsko selo sa popločanim ulicama, kamenim kućama i desetak gradskih crkava. Dakle, gotovo mediteranska lepota mesta me je uputila na fotografiju kao osnovni element režije. U tome mi je pomogao direktor fotografije Milorad Glušica, sigurno jedan od najznačajnaijih srpskih snimatelja - istakao je Radovanović.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

U filmu učestvuju Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubomir Filijović, sveštenik  Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić i Živana Pavlović.

Goran Radovanović je reditelj zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca „Kasting“, „Pileći izbori“, „Uz Fidela, do kraja“, „Slučaj: Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“, kao i dva celovečernja igrana filma – „Hitna pomoć“ i „Enklava“ koja je bila nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja.

Ovaj autor je nedavno pobrao nekoliko priznanja svojim takođe dokumentarnim filmom „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali“, koji je, između ostalog, ovenčan Beogradskim pobednikom, nagradom za najbolji domaći film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), na beogradskom FEST-u 2019. godine.

Film Čekajući Handkea Promo/Nama Film
 

Filmski centar Srbije je u sklopu svoje konkursne dinamike podržao nastanak i ovog ostvarenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike