Na međunarodnom susretu pisaca najavljena izgradnja spomenika četvorici srpskih književnika

02.10.2021

11:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Zamenik gradonačelnika rekao je i da je san Grada Beograda da se napravi kuća srpskih pisaca u kojoj bi mlade generacije mogle da vide njihove radne sobe, digitalizovane rukopise, ali bi to bilo i mesto za književne večeri i događaje

Na međunarodnom susretu pisaca najavljena izgradnja spomenika četvorici srpskih književnika
Copyright YouTube / Print

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je juče 58. Beogradski međunarodni susret pisaca, jednu od najvažnijih i najdugovečnijih književnih manifestacija u Srbiji i regionu.

Vesić je istakao da je za Grad Beograd ta manifestacija jedna od najznačajnijih i da je zbog toga zajedno sa Udruženjem književnika zvaničan organizator.

On je rekao da je Skupština Grada Beograda na prošloj sednici donela odluku o osnivanju dve književne nagrade, koje će se dodeljivati u januaru i februaru na osnovu konkursa Biblioteke grada Beograda.

Pixabay
 

Naveo je da je konkurs za ovu godinu već raspisan, a da će se dodeljivati "Beogradski pobednik" za najbolji roman i nagrada "Duško Radović" za dečju književnost.

- Na ovaj način smo pokazali koliko nam je književnost važna. Nagrada je finansijski najveća u Srbiji, a da li će biti i najkredibilnija zavisi od žirija koji će potpuno samostalno donositi odluke bez ikakvog uticaja biblioteke ili grada - rekao je Vesić na otvaranju u Konaku kneginje Ljubice.

Vesić je istakao da je Zavod za zaštitu spomenika grada angažovan na projektu rekonstrukcije Piroćančeve kuće u Francuskoj 7, gde se nalaze prostorije UKS-a.

- Kada projekat bude završen, počeće i restauracija tog objekta kako bi bio pravi dom pisaca - najavio je Vesić i dodao da se razmatra ideja o raspisivanju konkursa za izradu spomenika važnim srpskim piscima, Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Vasku Popi.

Pixabay
 

- Nadam da ćemo u narednih godinu i po imati ta četiri spomenika piscima koji su zadužili našu kulturu i društvo – izjavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je i da je san Grada Beograda da se napravi kuća srpskih pisaca u kojoj bi mlade generacije mogle da vide radne sobe srpskih književnika, digitalizovane rukopise, ali bi to bilo i mesto za književne večeri i događaje.

Pixabay
 

Direktor Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković rekla je da je ovo godina u kojoj se proslavlja 60 godina od Nobelove nagrade koja je dodeljena Ivi Andriću, a čiji se legat i muzej nalaze u sastavu Muzeja Grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike