Mistične plave dubine: Otvorena izložba „Kosmički ritmovi“ u bioskopu Balkan

01.10.2021

07:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Milena Mijović Durutović je istakla da u predstavljenim radovima preovladava plava boja zato što je pigment koji koristi "bio dovoljan u tom trenutku, zračio je, davao je mistiku i dubinu, bio je bezvremenski i sve u u odnosu na njega nekako je bilo nepotrebno"

Mistične plave dubine: Otvorena izložba „Kosmički ritmovi“ u bioskopu Balkan
Copyright Milena Mijović Durutović Tanjug/Rade Prelić

Izložba "Kosmički ritmovi" crnogorske vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, koja se predstavlja sa svojim plavim monohromatskim instalacijma i slikama, otvorena je u juče i trajaće do 21. oktobra u bioskopu "Balkan" u Beogradu.

Na otvaranju Mijović Durutović je rekla da je naziv izložbe "Kosmički ritmovi" došao iz njenog petogodišnjeg bavljenja prirodnim pigmentima i materijalima, poštovanja prirodnih procesa i "stvari koje nas okružuju a koje su moćnije od svih nas".

Izložba "Kosmički ritmovi"/Promo
 

Umetnica je istakla da u predstavljenim radovima preovladava plava boja zato što je pigment koji koristi "bio dovoljan u tom trenutku, zračio je, davao je mistiku i dubinu, bio je bezvremenski i sve u u odnosu na njega nekako je bilo nepotrebno".

Izložbu "Kosmički ritmovi" čine tri celine, predstavljene na tri sprata "Balkana": serija slika "Tragovi", radovi iz ciklusa "Dubine" i sama instalacija "Vibracije" ili "Kosmički ritmovi".

Izložba “Kosmički ritmovi”/Promo
 

Teoretičarka i istoričarka umetnosti Maša Vlaović navela je u opisu rada Mijović Durutović da se njeno korišćenje intenzivne, izrazito plave boje "može protumačiti kao pokušaj da posmatrača oslobodi od procesa mišljenja i da ga uroni u beskrajno plavo prostranstvo i kosmičke ritmove".

Izložba “Kosmički ritmovi”/Promo
 

Mijović Durutović je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske studije je završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG, a izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kustoskinja je Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike