Bol oslikan na autoportretu: Delo Fride Kalo na korak do rekorda

24.09.2021

17:31

0

Autor: Mona Cukić

Interesantno je da titulu najskupljeg umetničkog dela Latinske Amerike drži slika "Rivali", koju je naslikao Dijego Rivijera, Fridin muž i jedan od najplodonosnijih meksičkih slikara

Bol oslikan na autoportretu: Delo Fride Kalo na korak do rekorda
Profimedia

Autoportret uplakane Fride Kalo nazvan "Dijego i ja" mogao bi da obori aukcijski rekord kao najvrednije latinoameričko umetničko delo koje je ikad ponuđeno na nekom javnom nadmetanju.

Aukcijska kuća "Sotbi" objavila je u sredu da bi slika iz 1949. mogla da dostigne cenu od 30 miliona dolara. Interesantno je da titulu najskupljeg umetničkog dela Latinske Amerike drži slika "Rivali", koju je naslikao upravo Dijego Rivijera, Fridin muž i jedan od najplodonosnijih meksičkih slikara. 

Kalo je prvi put videla Riveru 1922, u vreme kad je on već bio svetski poznat muralista, a zvanično su se upoznali šest godina kasnije i zaljubili jedno u drugo, iako je ona imala 21, a on 42 godine, piše Gardijan, a prenosi Euronews.rs

Profimedia
Slika Fride Kalo "Dijego i ja"

Frida je imala mnogo zdravstvenih problema, od kojih je većina bila posledica teške saobraćajne nesreće koju je preživela u 18. godini, ali joj je mnogo patnje nanosio i sam Dijego, koji ju je često varao sa drugim ženama, između ostalih, i sa njenom drugaricom i filmskom zvezdom Marijom Feliks. 

Slika "Dijego i ja" na kojoj je Dijego naslikan na Fridinom čelu, upravo oslikava tu bol.

Profimedia
Frida Kalo i Dijego Rivijera

Ona će biti ponuđena na njujorškoj aukciji u novembru, a između 22. i 25. oktobra biće izložena u Londonu.

Ista slika je 1990. prodata preko "Sotbija" za 1.4 miliona dolara, čime je postala prvo umetničko delo nekog latinoameričkog umetnika, koje je postiglo cenu veću od milion dolara na aukciji.

Profimedia
Frida Kalo

Sadašnji rekord za neku od slika Fride Kalo drži "Dva akta u šumi" (Dos desnudos en el bosque) koju je aukcijska kuća "Kristi" 2016. prodala za osam miliona dolara. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam