Koliko vredi „Frankenštajn“? Prvo izdanje kultne horor priče najskuplje na svetu

25.09.2021

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj gotski roman i klasik engleske književnosti prerastao je u književni mit, koji i danas živi kroz mnogobrojne pozorišne, filmske i medijske adaptacije

Koliko vredi „Frankenštajn“? Prvo izdanje kultne horor priče najskuplje na svetu
Roman "Frankenštajn" - Copyright Profimedia

Jedan od retko sačuvanih primeraka prvog izdanja čuvenog klasika "Frankenštajn ili Moderni Prometej" Meri Šeli (1797-1851), prodat je za 1,17 miliona dolara na aukciji koju je organizovala kuća "Crhistie`s", i time je ovaj kultni roman postao novi rekorder kada je u pitanju aukcijska prodaja nekog štampanog dela s potpisom jedne žene.

Kako su naveli iz pomenute aukcijske kuće, prvobitno je procenjeno da će taj izuzetan i dobro očuvan primerak "Frankenštajna" dostići cenu između 200.000 i 300.000 dolara.

Kako podseća Gardijan, do sada je rekord "držalo" prvo izdanje čuvenog romana "Ema" iz 1816. Džejn Ostin (prodato za 150.000 funti 2008. godine). S tim da se ne računa primerak "Pripovetke barda Bidla" Džoane Rouling, koje je 2007. dostilglo cenu od 1,95 miliona funti, jer je u pitanju ručno izrađen i ilustrovan primerak.

Frankenštajn/Profimedia
Film Frankenštajn/Profimedia

Književnica Meri Šeli imala je 21 godinu kada je objavila svoje najpopularnije delo, a koje će postati jedno od najčitanijih romana svih vremena. Legenda kaže da je inspiraciju dobila boraveći na Ženevskom jezeru, maja 1816. sa budućim suprugom, pesnikom Persi Biš Šeli i čuvenim Lordom Bajronom. Bajron je navodno zadao okupljenom društvu izazov: "Svako od nas neka napiše priču o duhovima."

Meri je očigledno najozbiljnije prihvatila izazov. "Frankenštajn ili Moderni Prometej" ugledao je svetlost dana 1. januara 1818. (štampan je u svega 500 primeraka), zahvaljujući maloj londonskoj izdavačkoj kući "Lackington, Hughes, Harding, Mavor & Jones". Međutim, roman nije bio potpisan. Imao je posvetu ocu Vilijamu Godvinu i uvod koji je Persi Biš Šeli napisao u autorkino ime.

Meri Šeli/Profimedia
Meri Šeli/Profimedia

Drugo englesko izdanje objavljeno je 1823. godine sa jasno naznačenim imenom Meri Šeli na naslovnoj strani, a treće, prerađeno izdanje se pojavilo 1831. i ono uključuje predgovor same književnice.

Priča o Viktoru Frankenštajnu, naučniku koji je želeo da otkrije tajnu života a stvorio strašno čudovište, postalo je otelotvorenje užasa i kazne koja sledi kad se prekorače moralne granice ljudskog napretka.

Poput Prometeja, Viktor Frankenštajn je pobunjenik koji veruje u vlastite tvoračke potencijale i ima smelosti da prevaziđe ljudska ograničenja. Njegova intelektualna znatiželja i ambicija ne doprinose društvu već vode u propast i, kao njegov mitski preteča, on biva kažnjen zbog potrage za zabranjenim znanjem.

Frankenštajn/Profimedia
Film Frankenštajn/Profimedia

Još od objavljivanja 1818. čitaoci su bili fascinirani Frankenštajnovim čudovištem i zaintrigirani moralnim i etičkim pitanjima koja je roman pokrenuo. Ovaj gotski roman i klasik engleske književnosti tako je prerastao u književni mit, koji i danas živi kroz mnogobrojne pozorišne, filmske i medijske adaptacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike