U igri milioni, očekuje se novi rekord: Crtež Leonarda da Vinčija na aukciji (FOTO)

08.07.2021

10:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Delo dimenzija 7x7 cm staro je više od 500 godina

U igri milioni, očekuje se novi rekord: Crtež Leonarda da Vinčija na aukciji (FOTO)
Copyright Leonardo da Vinči/Profimedia

Mali crtež medveđe glave Leonarda da Vinčija danas će biti ponuđen na aukciji u Londonu, a očekuje se da će biti prodat za 12 miliona funti (16,7 miliona dolara).

Crtež dimenzija 7×7 cm, na kojem je glava medveda, star je više od 500 godina, prenosi Bi-Bi-Si.

“Glava medveda”, Leonardo da Vinči/Profimedia

Prodaja bi mogla premašiti prethodnu rekordnu prodaju koja se odigrala 2001. godine, kada je Da Vinčijev crtež “Konj i jahač” prodat za više od 11 miliona dolara.

Prema aukcijskoj kući “Kristi“ koja je zadužena za prodaju, ovaj crtež je među samo još nekoliko crteža italijanskog renesansnog majstora koji su još uvek u privatnom vlasništvu. Crtež je nacrtan tehnikom srebrne olovke na ružičasto-bež papiru i jedan je u nizu umetnikovih crteža životinja malog obima koji datiraju iz ranih 1480-ih godina.

Leticija Mejson, stručnjak za stare crteže, opisala je tehniku srebrne olovke kao “veoma tešku tehniku, jer zapravo ne priznaje nijednu grešku”.

Mejsonova je rekla da je Leonardo bio fasciniran prirodom i životinjama uopšte.

Leonardo da Vinči/Profimedia

Skica je prethodno pripadala britanskom slikaru i kolekcionaru Tomasu Lorensu, pre nego što je 1860. godine prodata na aukciji “Kristija” za 2,50 funte. Međutim, ovog puta aukcijska kuća predviđa da će biti prodata za između 8,0 i 12 miliona funti.

Pročitajte još

U 2017. godini, slika Isusa Hrista, stara 500 godina, za koju se veruje da ju je naslikao Da Vinči prodata je u Njujorku za rekordnih 450 miliona dolara (341 milion funti), što je bila najviša aukcijska cena za jedno umetničko delo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike