Festival „Trgni se! Poezija!“: Bandit ili pesnik

26.11.2020

08:04 >> 13:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Onlajn promocija 23 knjige u samo tri dana, uz muziku Leonarda Koena

Festival „Trgni se! Poezija!“: Bandit ili pesnik
Copyright Pixabay

Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ po 14. put će biti realizovan od 27. do 29. novembra, ove godine onlajn, pod sloganom „Bandit ili pesnik“, prema stihu pesnika Radeta Drainca, kome će biti priređen omaž, najavio je organizator „Treći Trg“.

Gledano u brojkama, na manifestaciji će biti prisutno 45 učesnika iz 11 zemalja, na osam jezika, kroz promociju 23 knjige u samo tri dana. Kao i prethodnih godina, programi festivala će obuhvatiti čitanje poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga i poezije za srednjoškolce i studente.

Centralne programe čitanja poezije i proze učesnika festivala, kao i mnoge razgovore, publika će moći da prati preko Jutjub kanala i Fejsbuk stranice „Treći Trg“ od petka do nedelje, s početkom u 21 sat.

U okviru tri glavne festivalske večeri u panelima preko Zoom aplikacije, od 19 sati biće realizovani razgovori o mestu pesnika danas, o poeziji i muzici Leonarda Koena, o književnosti koja nastaje na prostoru bivše Jugoslavije koju mnogi nazivaju „regionalnom”.

Pixabay

Omaž pesniku Radetu Draincu (1899 -1943), pod nazivom „Bandit ili pesnik“, podrazumeva izložbu fotografija pesnika Uroša Miloradovića, uz Drainčeve stihove i štampanje knjiga izabranih pesama na engleskom i nemačkom jeziku.

Muzički program festivala u selekciji Dragane Nikolić, obuhvatiće predstavljanje video spotova na poeziju Mehmeda Begića, uz muziku sarajevskog benda “Basheskia & Edward EQ”, kao i prepev pesme “Tower of Song” Leonarda Koena, u izvođenju Damira Šodana i Snežane Žabić.

Organizator „Treći Trg“ je nevladino, neprofitno, nestranačko društvo za istraživanje i afirmisanje savremene književnosti i kulture koje objedinjuje ljude sličnih interesovanja koji aktivno stvaranje u umetnosti i kulturi shvataju kao ozbiljnu duhovnu vežbu.

Uz ko-organizatora „Srebrno drvo“, partneri su Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Filološka gimnazija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Austrijski Kulturni Forum Beograd, Institut Ramon Ljulj, NORLA, Ambasada Norveške, Savet za kulturu Švedske, Ambasada Švedske i Ambasada Poljske.

PROČITAJTE JOŠ: Nova knjiga Dušana Kovačevića „Ja to tamo pevam“ uskoro u knjižarama – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike