Varajeti o filmu "Toma": Postavlja se pitanje šta će se najpre dogoditi - smrt umetnika ili jedne države

03.09.2021

11:56 >> 12:23

0

Čak i oni koji nisu čuli za ovog čoveka ceniće njegov topli bariton i melanholične tekstove njegovih pesama, navodi čuveni magazin

Varajeti o filmu "Toma": Postavlja se pitanje šta će se najpre dogoditi - smrt umetnika ili jedne države
Copyright Film "Toma" Promo/Aleksandar Kujučev

Nakon svetske premijere u Sarajevu i apsolutnog trijumfa na festivalu “Filmski susreti” u Nišu, prestižan američki magazin “Varajeti” pisao je o filmu “Toma”, reditelja Dragana Bjelogrlića, ocenivši ga kao “muzički raskošnim i veoma sentimentalnim”.

Ovo ostvarenje, sa Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, mapira bogati život legendarnog jugoslovenskog kantautora Tomislava Tome Zdravkovića (1938-1991), koji je važio za jedan od najomiljenijih izvođača svog vremena.

– Scenario koji su zajedno napisali Bjelogrlić, Nikola Pejaković, Zoran Lisinac i Maja Todorović osmišljen je za mejnstrim zabavu i kao bez daha skače između decenija kako bi ispričao priču o Tominom usponu od skromnih početaka pa sve do poslednjih godina njegovog života – piše Varajeti, a prenosi Tanjug.

Film “Toma” Promo/Aleksandar Kujučev

Tomina popularnost, ponekad preterano iskorišćeni element nostalgije i pozamašni odlomci iz njegove pesmarice trebalo bi da privuku gledaoce iz svih republika bivše Jugoslavije, ocenio je časopis.

– Iako nekim gledaocima mogu smetati pojednostavljanje, elizije i kompozicija pristupa Bjelogrlića i njegovih saradnika (šta je odsustvo žene ili dve kada ih je muškarac imao četiri?), druge će oduševiti njegovo re-kreiranje boemskog miljea koji su sačinjavali multietnički izvođači, pesnici, umetnici i sportisti iz zemlje koja više ne postoji. Čak i oni koji nisu čuli za ovog čoveka ceniće njegov topli bariton i melanholične, doživljene tekstove njegovih pesama – navodi Varajeti.

Film “Toma” Promo/Aleksandar Kujučev

Ovo ostvarenje, tvrdi da su Tomine omiljene balade inspirisane njegovim nesrećnim vezama i izgubljenim ljubavima. Naime, mnogi filmski momenti prikazuju Ciganku Rušku, koja je opisana kao Zdravkovićeva prva ljubav.

– Ona je prikazana kao sablasna figura, ponekad nasmejana, ponekad tužna, koja se više puta pojavljuje tokom filma, držeći buket belih ruža. Njihova nemogućnost da budu zajedno podstakla je nastanak jedne od njegovih prvih ličnih pesama – ističe Varajeti.

Tek početkom 50-ih godina 20. veka, Zdravković dobija podsticaj za napredak u karijeri od već uspešnog “drozda” Silvane Armenulić (koju u “Tomi” tumači Tamara Dragičević), Bošnjakinje poznate kao “kraljica sevdalinki”.

Tamara Dragičević u ulozi Silvane, Film “Toma” Promo/Aleksandar Kujučev

– Tokom godina, njih dvoje se sjajno usklađuju u duetu, ali nikada ne stupaju u seksualni odnos koji Toma priželjkuje. On je napisao nekoliko pesama o njoj i podario joj jednu od svojih najboljih numera, “Šta će mi život bez tebe, dragi”, koji postaje jedan od njenih najvećih hitova – kaže Varajeti.

Kasnije, neverstvo Zdravkovićeve prelepe supruge Nade (tumači je Milena Radulović) podstiče dalji nastanak popularnih melodija koje je njegova publika volela.

– U filmu Zdravković čak piše i pesmu za nesrećnu suprugu strogog lekara koji ga je lečio od raka prostate i izvodi je posebno za njih u jednoj “izrazito sentimentalnoj sceni” – piše Varajeti i dodaje da je to jedan od mnogih alata kojima su se Bjelogrlić i Lisinac koristili da prikažu Zdravkovićevu lojalnost prijateljima i porodici.

Film “Toma”/Promo

– Naravno, i Toma ima svoje poroke. Pije do te mere da uništava bubrege, puši kao Turčin i gubi svoje malo bogatstvo kockajući. Kada ne razbija čaše u kafani ili se ne tuče u kockarnici, glavni glumac Marić uspeva da prenese Tomin lagani šarm, nedostatak pretenzija i harizmatičnu scensku pojavu – podvlači Varajeti.

Najuzbudljiviji element ostvarenja, kako navode, svakako je velikodušna količina izvedenih Zdravkovićevih dela, bilo da je to akustično, u malim prostorima, ili u velikim dvoranama uz pratnju orkestra.

Film “Toma” Promo/Aleksandar Kujučev

– Dok se održava Tomina poslednja koncertna turneja, dok mu zdravlje opada i počinju ratovi na Balkanu koji će zauvek izmeniti njegovu rodnu zemlju, Bjelogrlić i Lisinac stvaraju napetost i postavljaju pitanje šta će se najpre dogoditi – smrt umetnika ili jedne države – piše magazin.

Pročitajte još

Kako Varajeti kaže, tehničke zasluge su raznolike, posebno kada se radi o drugom istorijskom periodu, pojašnjavajući da se to posebno misli na kostime koji su “jako interesantni”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike