Filmovi u čast Laneta Gutovića, Pavla Vuisića i Ričarda Donera u Kinoteci

05.09.2021

14:35 >> 14:39

0

Povodom 65 godina od smrti slavnog pisca Ernesta Hemingveja na repertoaru su ekranizacije njegovih romana

Filmovi u čast Laneta Gutovića, Pavla Vuisića i Ričarda Donera u Kinoteci
Copyright Lane Gutović ATAImages/Antonio Ahel

Bioskopski program Kinoteke, koji je tokom leta prikazivan samo u Uzun Mirkovoj ulici, nastavlja se u septembru i u sali u Kosovskoj, a obeležiće ga ciklusi velikih srpskih glumaca Pavla Vuisića i Milana Laneta Gutovića, kao i američkog reditelja Ričarda Donera.

U okviru projekta A1 Kinoteka biće prikazan najnoviji digitalno restaurisani film “Leto je krivo za sve” (1961) Puriše Đorđevića. Gost Kinoteke biće direktor Austrijskog filmskog arhiva dr Nikolas Vostri i prikazati restaurisanu “Ekstazu” sa čuvenom austrijskom glumicom Hedi Lamar. Tu su i ciklus dobitnika glumačke Kopa Volpi nagrade u Veneciji, ekranizacije romana Ernesta Hemingveja, program Merlinka klasik i drugi.

Pixabay

Kinoteka će tokom septembra biti domaćin Beldoksa i Festivala italijanskog filma, a uključiće se i u Dane evropske baštine.

Povodom 65 godina od smrti slavnog pisca Ernesta Hemingveja 5. i 6, kao i 9. septembra na repertoaru su ekranizacije njegovih romana, među kojima “Za kim zvona zvone” (1943) Sema Vuda i “Snegovi Kilimandžara” (1952) Henrija Kinga i Roja Vorda Bejkera.

Ernest Hemingvej/ Profimedia

U okviru projekta A1 Kinoteka digitalno je restaurisan film “Leto je krivo za sve” (1961), po scenariju i u režiji Mladomira Puriše Đorđevića. Za 7. i 8. septembar najavljene su besplatne projekcije nove kopije te komedije i romanse u kojoj su igrali Mija Aleksić i Milena Dravić.

Program Sećanje na… 17. a potom 27. i 28. septembra posvećen je slavnom američkom reditelju Ričardu Doneru, koji je preminuo ovog leta. Biće prikazani neki od njegovih najpoznatijih filmova – “Supermen” (1978) sa Kristoferom Rivom, “Smrtonosno oružje” sa Melom Gibsonom, “Predskazanje” (1976) sa Gregorijem Pekom i drugi.

Ričard Doner i Kristofer Riv/Profimedia

Već tradicionalni Festival italijanskog filma biće održan od 18. do 22. septembra.

Poslednjeg dana septembra u sali “Makavejev” počinju Dani češkog i slovačkog filma, koje ćemo pratiti u prvim danima oktobra.

Povodom 95 godina od rođenja velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta Pavla Vuisića u Muzeju kinoteke će od 6. do 9. septembra biti prikazan izbor njegovih filmova, svrstanih hronološki od 1967. kada je snimio “Bokseri idu u raj”, u režiji Branka Ćelovića, do “Sutona” (1982) Gorana Paskaljevića. Na programu su i neizostavni “Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana, “Paja i Jare kamiondžije” (1973) Mila Đukanovića, “Događaj” (1969) Vatroslava Mimice, za koji je Vuisić dobio nagradu Car Konstantin na festivalu u Nišu…

Pavle Vuisić / Printscreen/Youtube

Program Sećanje na… prikazaće od 10. do 12. i zatim 27. i 28. septembra filmove nedavno preminulih umetnika, među kojima su francuska glumica Fransoaz Arnu, nemački reditelj Peter Flajšman, italijanska glumica i pevačica Rafaela Kara, francuski glumac Žan-Fransoa Stevnen, češka glumica Libuše Šafrankova, američki glumac Ned Biti, ruski reditelj Vladimir Menjšov, ruski glumac Petar Mamonov i američki glumac Aleks Kord.

Na osnovu interesovanja publike redovno se formira ciklus Po željama gledalaca, koji ovoga puta, 19. septembra prikazuje filmove “Rokeri” (1978) Teda Bafaulkosa i “Beri Lindon” (1975) Stenlija Kjubrika.

Stenli Kjubrik / Profimedia

Jugoslovenska kinoteka će 20. i 21. septembra učestvovati u Danima evropske baštine prikazujući vredna ostvarenja iz svojih fondova, kao što su dokumentarac “Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije” (1932) Vojina Đorđevića, igrani film “Grešnica bez greha” (1927) Koste Novakovića i drugi.

Ciklus filmova jednog od naših najznačajnijih i najpopularnijih glumaca Milana Laneta Gutovića, koji je preminuo 25. avgusta, na programu je u Muzeju kinoteke od 22. do 26. septembra.

Milan Lane Gutović / Antonio Ahel/ATAImages

Pored nezaboravnog Srećka Šojića iz “Lafa u srcu” (1981) i “Tesne kože” (1982) u režiji Miće Miloševića, publika će moći da gleda i Gutovićeve kreacije u filmovima “Srećna porodica” (1979) Gordana Mihića, “Erogena zona” (1981) Dejana Karaklajića, “Špijun na štiklama” (1988) Milana Jelića…

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike