Poznat srpski kandidat za Oskara 2022.

09.09.2021

14:30 >> 18:25

0

Autor: Dejan Ćirić

U izboru za kandidaturu našlo se osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova

Poznat srpski kandidat za Oskara 2022.
Profimedia

Komisija u sastavu prof dr Nevena Daković – redovni profesor Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd (predsednica Komisije) i članovi: Miroljub Stojanović – filmski kritičar, član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Dragan Marinković – reditelj, Siniša Bokan – profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Zoran Janković – producent, Miloš Spasojević -direktor fotografije i Tomislav Gavrić – filmski kritičar i teoretičar filma, donela je odluku da je film „Oaza“ reditelja Ivana Ikića kandidat Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).

Promo/Oaza

Obrazloženje Komisije:

Komisija sa zadovoljstvom konstatuje da je ovo jedna od najboljih godina srpske kinematografije kada se u izboru za Oskara našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova.

U tom smislu zahtevno poređenje predstavljalo je veliku čast i odgovornost za sve članove komisije.

Ivan Ikić Promo/ Marija Strajnić

Posle duge diskusije i tri kruga glasanja Komisija je donela odluku da je kandidat Srbije za nagradu Oskar film Ivana Ikića „Oaza“, u produkciji Sense Production. Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima, istovremeno, prateći scenario napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnh tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cela autorska ekipa.

Pročitajte još

Visoki standardi produkcije potvrđuju iskorak koji ovaj film predstavlja u svakom pogledu, čineći ga prepoznatljivim delom u duhu evropske filmske neomoderne.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti