„Gavranfest”: „Teško je reći zbogom” u Madlenianumu

04.02.2021

09:32 >> 12:05

0

Ovaj festival, prvi takve vrste u Srbiji, a jedanaesti po redu u svetu, prikazuje dramska dela najprevođenijeg i najizvođenijeg hrvatskog pisca Mira Gavrana

„Gavranfest”: „Teško je reći zbogom” u Madlenianumu
Copyright Promo / Madlenianum / Mihailo Milovanović

Predstava „Teško je reći zbogom“, teatra „Vihor“ iz Beograda, koja je trebalo da se odigra u oktobru, biće izvedena 5. februara od 19 časova u Madlenianumu, u okviru „Gavranfesta“ – festivala dramskog pisca Mira Gavrana.

Ovaj festival, prvi takve vrste u Srbiji, a jedanaesti po redu u svetu, prikazuje dramska dela ovog najprevođenijeg i najizvođenijeg hrvatskog pisca. Inicijator i direktor „Gavranfesta“ u Beogradu je vlasnica i osnivač Madlenianuma Madlena Zepter, dok je selektor festivalskog programa direktorka Drame, Opere i teatra Madlenianum Ana Radivojević Zdravković.

Komad „Teško je reći zbogom“ režirala je Marija Barna Lipkovski, a igraju Dragana Dabović, Ivan Mihailović i Nevena Vukes.

Promo / Marija Piroški

U ovom dramskom tekstu susrećemo se sa neobičnim bračnim trouglom. U dinamičnoj priči punoj neočekivanih obrta, „žrtva“ i „progonitelj“ zameniće mesta, „istine“ će postati „laži“, a „laži“ će postati „istine“. Primenjujući ahronološki način pripovedanja, ispisujući brze, gotovo kolokvijalne dijaloge, Miro Gavran je napisao modernu savremenu dramu sa kojom će se današnji gledaoci lako poistovetiti, pronalazeći u sudbinama prikazanih junaka svoja lična iskustva.

Neki teatrolozi su ovaj Gavranov tekst nazvali komedijom, neki melodramom, neki dramom – a u njemu se sve te odrednice susreću i prepliću, pozivajući glumce i reditelja na građenje snažne predstave, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Pročitajte još

– Tajna uspeha i privlačnosti dela Mira Gavrana verovatno najviše počiva u spoznaji optimizma, u tome što su emocije koje pobuđuju Gavranovi komadi pozitivne, tople i otvorene. On pripada malom broju dramatičara koji znaju kako da nasmeju publiku s jedne strane, ali i kako da iz gledaočeva oka izmame suzu saosećanja i tuge, s druge. Gavranovi komadi prihvaćeni su svuda u svetu jer su ljudska osećanja svuda ista – poručuju iz Madlenianuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike