Ne stišavaju se burne emocije zbog „Dare iz Jasenovca“: Amerikanci zadivljeni i zapanjeni

11.02.2021

13:06 >> 20:25

0

Autor: Dejan Ćirić

S tihim dostojanstvom, kako je odigrala Biljana Čekić, Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje, piše Deadline

Ne stišavaju se burne emocije zbog „Dare iz Jasenovca“: Amerikanci zadivljeni i zapanjeni
Copyright Promo/MCF

Nakon početka prikazivanja filma Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ u američkim bioksopima, tamošnja kritika ne prikriva zapanjenost događajima u logoru Jasenovac, kao ni divljenje za maestralno glumačko umeće devojčice Biljane Čekić koja igra Daru, saopštili su producenti filma.

Film se već nekoliko dana prikazuje u bioskopima mnogih američkih gradova, od Čikaga u kojem živi najveći broj Srba, preko Atlante, Majamija, Hjustona, do Denvera i Dalasa. Od sutra će se naći na repertoaru dva bioskopa u Pitsburgu, kao i u Filadelfiji, Tampi, Detroitu, Indianapolisu i Sent Luisu.

O filmu „Dara iz Jasenovca“ i dalje intenzivo pišu američki filmski kritičari, koji su zapanjeni događajima u Jasenovcu, a na vrsno glumačko umeće mlade Biljane Čekić ne ostaju ravnodušni ni eminentni američki mediji.

Promo / MCF

„Deadline“ piše o filmu čija je radnja prikazana očima desetogodišnje devojčice Dare: „S tihim dostojanstvom, kako je odigrala Biljana Čekić, Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje”, dodajući da je Antonijevićevo ostvarenje prepuno dirljivih momenata gde se odluke o životu i smrti donose u trenutku: “Ponekad odluke donose sami zatvorenici pokušavajući da zaštite svoju decu, a nekad i sami radnici logora koji moraju da odluče da li će rizikovati sopstveni život pomažući zatvorenicima. Kobne pozive svakodnevno upućuju ustaški stražari, koji ubijaju sa opuštenom okrutnošću. Čak i kora hleba ili beba koja plače mogu značiti smrtnu kaznu.“

Promo/Aleksandar Letić/Branimir Milovanović

Pripovedanje o devojčici Dari i njenom dvogodišnjem bratu Budi kroz užase ozloglašenog logora Jasenovac nije izostavio ni „Eye for film“, ističući Darin stoicizam pred hororom kojem svedoči: „Pruža nečujni izvor inspiracije za zatvorenike, iako se film ne fokusira na ovaj deo i izbegava otvorene emocionalne manipulacije. Ponekad je njeno neodređeno razumevanje stvari poštedi dela užasa koji za gledaoca nije nevidljiv. Biljana Čekić je dobro izabrana za ulogu nesigurne, a snažne kada je to potrebno. Među ostalim glumcima Marko Janketić se izdvaja kao opaki zapovednik logora Maks Luburić.“

Promo/Aleksandar Letić, Branimir Milovanović

Dejvid Ferguson za „Movie reviews from the dark“ piše da smo gledali toliko filmova o Holokaustu u kojima je svakodnevna volja za preživljavanjem neizmerno jaka, ali priče su retko ispričane očima desetogodišnje devojčice:

„Ovo je prvo pojavljivanje Biljane Čekić i izvanredna je u svojoj sposobnosti da prenese toliko misli i osećanja, istovremeno zadržavajući kameno lice neophodno kako bi izbegla privlačenje neželjene pažnje. Njena Dara se žrtvuje.“ Znanje da su deca izdržljiva ne umanjuje uticaj njihovog maltretiranja i zlostavljanja navodi se u tekstu, upućujući čitaoce da je u Hrvatskoj bio smešten jedini logor za istrebljenje, koji nisu vodili Nemci: „Svrha je bila očuvanje čistoće hrvatske krvi ubijanjem Srba, Jevreja i Roma. Čak je u logoru Jasenovac bio poseban kompleks za decu.“

Promo / MCF

Za „Loud and clear“ Tadeus Batri ističe da „Dara iz Jasenovca“ daje fantastične kadrove, izuzetno talentovanu glumačku ekipu i svu tugu koju biste očekivali od filma o Holokaustu. Takođe, u tekstu se navodi da je muzika u filmu sjajna, umereno implementirana kako bi se održao fokus na napetim i dramatičnim događajima na ekranu. To je obično numera laganog klavira i žičanih instrumenata koji daju produžene note kako bi se naglasila napeta i mračna atmosfera.

Pročitajte još

Beogradska premijera filma „Dara iz Jasenovca“ predviđena je za 22.april, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike