Ko je Majkl Berenbaum, čovek koji je branio „Daru iz Jasenovca“?

10.02.2021

19:45 >> 20:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni naučnik i profesor jedan je od najvećih stručnjaka za Holokaust u svetu

Ko je Majkl Berenbaum, čovek koji je branio „Daru iz Jasenovca“?
Copyright Profimedia

Film “Dara iz Jasenovca” nije film protiv Hrvata, već govori o zlu koji su oni počinili, izjavio je stručnjak za Holokaust i savetnik u tom filmu Majkl Berenbaum. Odbacujući kritike Džeja Vajsberga iz magazina “Varajati” da je film antihrvatski, Berenbaum kaže da je on propustio da uoči da se Hrvati u filmu pojavljuju i kao spasioci u nekim situacijama. Ističe da filmovi o nacističkim zločinima nisu filmovi protiv Nemaca, već protiv nacista.

Ko je Majkl Berenbaum

Majkl Berenbaum je rođen 31. jula 1945. godine u Njuarku, u državi Nju Džerzi. Američki je naučnik, profesor, rabin, pisac i filmski stvaralac, specijalizovan za proučavanje Holokausta. Bio je zamenik direktora predsednikove Komisije za Holokaust (1979–1980), direktor projekta Memorijalnog muzeja Holokausta Sjedinjenih Država (1988–1993) i direktor Instituta za istraživanje Holokausta (1993–1997).

Berenbaum je igrao vodeću ulogu u stvaranju Instituta za istraživanje Holokausta i sadržaju njegove stalne postavke. Od 1997. do 1999. godine bio je predsednik i izvršni direktor fondacije „Survivors of the Shoah Visual History Foundation“, a potom (i trenutno) direktor Instituta „Sigi Ziering“, koji se bavi istraživanjem etičkih i verskih implikacija Holokausta, smeštenog u Američkom jevrejskom univerzitetu u Los Anđelesu.

Promo / MCF

Berenbaum, koji je Jevrejin, diplomirao je na Univerzitetu Kvins 1967. godine i doktorirao na Državnom univerzitetu Florida 1975. Pohađao je i Hebrejski univerzitet, Jevrejsku bogosloviju i Univerzitet u Bostonu. Rabin je postao u 23. godini. Radio je kao profesor na Državnom univerzitetu Florida, Jejl univerzitetu, Univerzitetu Džordžtaun, Univerzitetu Veslijan, univerzitetima Džordž Vašington, Merilend, Koledž park i Američkom univerzitetu, a trenutno je profesor jevrejskih studija na Američkom jevrejskom univerzitetu u Los Anđelesu.

Pročitajte još

Autor je i urednik osamnaest knjiga, uključujući „After Tragedy and Triumph“, studiju o stanju američkog jevrejstva ranih devedesetih, i „The World Must Know, Anatomy of the Auschwitz Death Camp“. Godine 2004.  radio je na filmu „After The Passion is Gone: American Religious Consequences“ koji ispituje socijalni uticaj čuvenog filma Mela Gibsona „The Passion of the Christ“ na verske grupe. Preuzeo je javnu ulogu u oblikovanju međureligijskog odgovora na film.

Promo/MCF

Izvršni je urednik Nove enciklopedije „Judaica“ (drugo izdanje), koja uključuje 22 toma, šest miliona reči i 25.000 pojedinačnih priloga o jevrejskom znanju, objavljenih u decembru 2006. godine. Enciklopedija je osvojila medalju „Dartmouth“ Američkog udruženja biblioteka za izuzetan referentni rad.

Berenbaum je koproducirao film „One Survivor Remembers: The Gerda Weissmann Klein Story“ i bio glavni istorijski savetnik za ostvarenje „Last Days“. Oba filma su osvojila Oskar. Godine 2001. takođe je radio kao istorijski savetnik za serijal History kanala „The Holocaust: The Untold Story“. Bio je i izvršni producent filma pod naslovom „Desperate Hours“ Majkla Ćimina, o jedinstvenoj i retko priznatoj ulozi koju je Turska odigrala u spasavanju Jevreja iz pakla nacističke Nemačke. Savetnik je u brojnim filmskim i dokumentarnim ostvarenjima vezanim za Holokaust.

Promo/MCF

Osnivač je kompanije „Berenbaum Jacobs Associates“, firme koja se bavi dizajniranjem muzeja, posebnih izložbi, memorijala i obrazovnih centara.

Pročitajte još

Tokom 2019. i 2020. godine radio je kao istorijski savetnik za srpski istorijski film „Dara iz Jasenovca“.

Majklova supruga Melisa je potpredsednica i generalna direktorka Američkog filmskog udruženja (MPAA). Imaju četvoro dece.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike