Zvanično saopštenje Filmskog centra o izboru srpskog kandidata za Oskara

02.12.2020

14:20 >> 17:11

0

Zahvaljujući FCS, film je izabrala stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj, novodi se u

Zvanično saopštenje Filmskog centra o izboru srpskog kandidata za Oskara
Copyright Profimedia

Filmski centar Srbije demantuje sve navode o nepravilnostima koji su se poslednjih dana pojavili u medijima i javnosti, a povodom izbora srpskog kandidata za „Oskara“.

Prošle godine kao i ranijih godina, kako ističu, isti argumenti su se koristili protiv izbora koji je sprovodio AFUN, i to od strane onih koji nisu izabrani.

– Ove godine, kada smo imali transparentan i inkluzivan izbor, u potpunosti usklađen sa pravilima Američke filmske akademije, koriste se isti argumenti. Filmski centar Srbije je na vreme odgovorio svima koji su imali nedoumice i primedbe, taksativno i po zakonu. Uvažili smo predloge koji nisu u suprotnosti sa pravilima Američke akademije, jer bi to diskvalifikovalo naše kandidate. Na vreme smo izvršili zamenu članova komisije ne dopuštajući da se događa osmišljena opstrukcija. Ministarstvo kulture je pratilo sve vreme ovaj proces, kao i AFUN, koji je do sada sprovodio izbor – ističu iz FCS.

Začuđuje ih, kako dodaju, da Asocijacija reditelja nije imala problem da predloži svog kandidata i da zatrazi da to FCS prihvati, iako taksativno nije pomenuta u Uputstvu o izboru kandidata, a da to pravo osporava Udruženju filmskih umetnika.

– Za Filmski centar Srbije su svi kandidati bili jednaki, utoliko pre što su podržani našim sredstvima, kao što su i sva filmska udruženja dobrodošla.

Filmski centar Srbije podseća javnost da je Ministarstvo kulture i informisanja organizaciju izbora za domaćeg predstavnika poverilo njima upravo zbog brojnih primedbi strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora srpskog predstavnika za „Oskara“.

– Počev od dopisa Ministarstva kulture u kom se organizacija izbora kandidata poverava Filmskom centru (od 28. avgusta 2020.) do danas, Filmski centar je obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije koja će odlučivati o izboru, i o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije, i širu javnost. Upravni odbor Filmskog centra Srbije je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu „Oskar“, kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije – poručuju u saopštenju i dodaju da je uputstvo javni dokument, usaglašen sa pravilima Američke filmske akademije za dodelu 93. nagrade „Oskar“, nalazi se na sajtu Filmskog centra i uvid u njega imale su sve zainteresovane strane i mediji.

– Zahvaljujući Filmskom centru Srbije, srpskog kandidata za „Oskara“ izabrala je stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj -zaklučuju iz FCS.

Pročitajte još: Prvi put u istoriji: Srpski film u trci za Zlatni globus

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike