Ponovo radi „Geca Kon“!

25.02.2021

13:45 >> 08:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Obnovljena knjižara Geca Kon, simbol srpskog knjižarstva i izadavaštva, otvorena je danas za čitaoce i pisce nakon renoviranja koje je trajalo nekoliko mese

Ponovo radi „Geca Kon“!
Copyright Knjižara "Geca Kon" ATA Images/Antonio Ahel

Posle svekolike i duge krize u kojoj se našla „Prosveta“, kojoj pripada knjižara, renoviranje je preduzela izdavačka kuća „Službeni glasnik“ koja je prihvatila i nekoliko zaposlenih.

Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika“ na konferenciji za medije u renoviranoj knjižari „Geca Kon“ napominje da je knjižara kompletno sanirana i renovirana u cilju očuvanja kulturnog blaga Beograda i Srbije.

ATA Images/Antonio Ahel

Knjige svih izdavača će se prodavati u knjižari „Geca Kon“ kao i u ostalim „Glasnikovim“ knjižarama. Takođe u knjižari, koja je ujedno i prodajno – galerijski prostor, održavaće se tribine, predstavljanje knjiga i razgovori sa piscima – kazala je Trivan i izrazila zadovoljstvo jer je ponovo otvorena najstarija srpska knjižara koja je počela sa radom 1901. godine.

Ona je navela da knjižara nosi ime najstarijeg srpskog izdavača i knjižara.

– U godini kada je Geca Kon izdao najviše knjiga početkom 20. veka pred čitaocima se našlo 200 izdanja. Danas su najveći srpski izadavači jedva stigli do tog broja. Dakle, reč je o velikom knjižaru i izdavaču, meceni kod koga su najveći srpski književnici našli svoje mesto, zaštitu i prostor za izdavanje knjiga – istakla je Trivan i napomenula da je „Vladalac“ prva knjiga koju je izdao Geca Kon.

ATA Images/Antonio Ahel

Kako kaže, Geca Kon je u Drugom svetskom ratu ubijen kao Jevrejin iako je imao mogućnost da se povuče sa Vladom Kraljevine Jugoslavije.

– Imao je šansu da se skloni zbog dojave da će biti odveden u logor, ali nije hteo da napusti Srbiju. Delio je sudbinu našeg naroda i najmanje što smo mogli da učinimo za njega je da očuvamo sećanje na prvog knjižara u Srbiji. Obnovili smo knjižaru „Geca Kon“ sa mnogo pijeteta. Knjižara ima 40 hiljada knjiga svih izdavača, muzejski deo gde su izložene lične stavri Gece Kona i prostor za književne tribine – rekla je Trivan.

Naglasila je da je to mesto po kojem će se iznova prepoznavati Beograd i gde će mlađe generacije uspevati da pronađu zanimljive i za njih primerene sadržaje.

ATA Images/Antonio Ahel

Branislav Vuksanović, direktor izdavačkog preduzeća „Prosveta“ koje baštini tradiciju pokojnog i znamenitog izdavača Gece Kona i samostalno posluje preko 70 godina kaže da će renovirana knjižara predstavljati kulturnu znamenitost Beograda.

– Zahvaljujem Ministarstvu privrede koje je odvojilo značajna sredstva za renoviranje knjižare na ponos ljubitelja knjige i Beograda – kazao je Vuksanović.

Pročitajte još

Pisac Svetislav Basara prisetio se svojih književnih početka pre četiri decenije.

– U beogradskoj književnoj čaršiji važilo je pravilo da je neko postao književnik kada mu priča izađe u „Politici“ i kada mu se knjiga pojavi u izlogu knjižare „Geca Kon“, koja se tada zvala „Prosveta“. Zahvaljujući poziciji i predratnom ugledu knjižara „Geca Kon“ je bila reprezentativno mesto kojem nije imao pristup svako. Nisu se sve knjige mogle naći u izlogu knjižare Geca – kazao je Basara i dodao da je nekoliko puta namerno prolazio pored te knjižare 1985. godine, ne bi li u njenom izlogu video svoju knjigu „Peking by night“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike