Neverovatni tiraži: Prodato 50 miliona knjiga Jua Nesbea širom sveta

27.02.2021

08:36 >> 10:29

0

Impresivan broj za nekoga ko je svojevremeno bio vrhunski fudbaler Moldea, uspešan broker i norveška pop zvezda

Neverovatni tiraži: Prodato 50 miliona knjiga Jua Nesbea širom sveta
Copyright Promo / Laguna

Ju Nesbe je svetski mezimac ljubitelja trilera, podaci o neverovatnim tiražima njegovih romana često zapljuskuju odeljenja menadžera za kupovinu prava, a pre nekoliko dana objavljen je podatak da je prodato preko 50 miliona primeraka njegovih romana širom sveta.

Impresivan broj za nekoga ko je svojevremeno bio vrhunski fudbaler Moldea, uspešan broker i norveška pop zvezda. Ali sve to bledi u poređenju sa onim po čemu je najpoznatiji: pisanju romana.

Ju Nesbe je najpoznatiji po svojoj bestseler seriji romana o inspektoru Hariju Huleu, koje Laguna objavljuje (“Crvendać”, “Odmazda”, “Policija”, “Žeđ”, “Nož”…), kao i po romanima “Lovci na glave”, po kome je 2011. snimljen istoimeni film, “Magbet”, ponovo ispričanoj drami Vilijama Šekspira, i poslednjem objavljenom romanu “Kraljevstvo”.

Ključ uspeha celog serijala o Hariju Huleu krije se u ličnosti glavnog junaka. Po mnogo čemu Hari je klasični romantičarski (anti)junak, autodestruktivac sa osobenim sistemom vrednosti. Laguna je do sada objavila 18 knjiga Jua Nesbea, od kojih su 12 iz serijala o Hariju Huleu.

Pročitajte još

Ju Nesbe je dobitnik nagrade kluba “Riverton”, skandinavskog Staklenog ključa i Nagrade udruženja norveških knjižara, a njegov roman “Crvendać” je 2004. proglašen “najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena” u velikoj anketi državne televizije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike