„Damin gambit“ od danas u knjižarama: Ako vam se dopala serija, dovoljno je reći da je knjiga mnogo bolja!

24.02.2021

10:01 >> 13:59

0

Autor: Dejan Ćirić

Da biste uživali u knjizi nije potrebno da razumete šahovske poteze. Dovoljno je da proniknete u simboliku prvog poteza u igri života i da ste okrenuti ka ro

„Damin gambit“ od danas u knjižarama: Ako vam se dopala serija, dovoljno je reći da je knjiga mnogo bolja!
Copyright Profimedia

„Damin gambit“, bestseler Voltera Tevisa napisan 1983. godine, decenijama oduševljava čitaoce širom sveta, a sada je konačno i u domaćim knjižarama.

Delo veličanstvenog proznog zapisa i specifične britkosti nadahnulo je kreatore čuvene serije koja je knjigu približila mladim generacijama. Ovaj roman nemoguće je svrstati u uobičajene kategorije. To je priča o odrastanju, šahu i zavisnosti, prepuna obrta i jakih emocija. Ako vam se dopala serija, dovoljno je reći da je knjiga mnogo, mnogo bolja!

Profimedia

„Damin gambit“ je priča o Bet Harmon, mladoj ženi koja je postala heroina svog vremena ostvarivši snove i rušeći barijere. Kada je sa osam godina završila u sirotištu, činilo se da je Bet predodređena za sudbinu sivu i bezličnu poput odeće koju je nosila. Sve dok ne odigra prvu partiju šaha. Njen genijalni talenat odmah je postao očigledan – dok igra, čula joj se izoštravaju, jasnije razmišlja, i prvi put oseća da ima kontrolu nad svojim životom. Bet postaje sve bolja, a glamurozni i uzbudljivi turniri pružaju joj nadu da je čeka drugačija budućnost na tabli sa šezdeset četiri polja u crno-belom svetu. Ali taj svet zamršen je kao i njeni potezi, i iako deluje mirno i uglađeno, krije vulkane strasti i opasnosti, i u njemu su dozvoljene najpodmuklije spletke.

Profimedia

– Čisto uživanje. Ovu knjigu čitam svakih nekoliko godina, i ne mogu da se načudim s kakvom je veštinom napisana – izjavio je Majkl Ondači.

Čuveni holivudski glumac Hit Ledžer je pre više od jedne decenije počeo da radi na adaptaciji ovog romana, planirao je da bude režiser i glavni glumac. Serija „Damin gambit“ je proslavila mladu i talentovanu glumicu Anju Tejlor Džoj.

Pročitajte još

Da biste uživali u knjizi „Damin gambit“, nije potrebno da razumete šahovske poteze. Dovoljno je da proniknete u simboliku prvog poteza u igri života i da ste okrenuti ka romanima neiscrpne snage i jedinstvene estetike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike