„Brojčanik: Putopisni dnevnici“: Knjiga koja u sebi krije putni časovnik

26.02.2021

17:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Na stranicama ovog dela našli su se brojni poznati pesnici, romanopisci, slikari, vajari koji su ostavili značajan trag u kulturi

„Brojčanik: Putopisni dnevnici“: Knjiga koja u sebi krije putni časovnik
Copyright Promo/Laguna

Pisac i akademik, dobitnik Ninove nagrade, Miro Vuksanović donosi čitaocima samosvojno i osobeno delo u savremenoj književnosti, knjigu „Brojčanik: Putopisni dnevnici“.

Autor putuje, ali na tim putovanjima ne samo da posećuje brojne znamenitosti u različitim mestima i gradovima, što svetskim, što geografski nam bližim, već čitaocima predstavlja i ljude sa kojima se susreće, a koji su najčešće u književnom i umetničkom svetu i te kako poznati. Na stranicama knjige „Brojčanik: Putopisni dnevnici“ našli su se brojni pesnici, romanopisci, slikari, vajari koji su ostavili značajan trag u kulturi. Sada smo u mogućnosti da ih sagledamo iz nekog novog i drugačijeg ugla.

– Četiri godine i nešto više svakodnevno sam izdvajao događaje, pojave i detalje oko sebe, opisivao ih, sažeto i spontano, slobodno, bez podešavanja, s namerom da to bude samo za mene, uključujući i sećanja, susrete, čitanja, putovanja -ističe Miro Vuksanović.

Miro Vuksanović Promo/Branko Lučić

Autor ne skriva svoje emocije koje se protežu od oduševljenja (koje se najčešće oseća u Nemačkoj, pre svega u Vajmaru, koji ga fascinira), do tuge koja mu je čest pratilac po usamljenim delovima Crne Gore, gde su političke podele ostavile traga. Tu su i sjajni komentari o Jovanu Dučiću, Trebinju, Zagrebu… Mnogo duhovitih i interesantnih priča o savremenicima, kolegama piscima, članovima žirija najeminentnijih nagrada.

U ovoj knjizi, samo za nju, izrađen je putni časovnik koji iz minuta u minut meri i otkucava dužinu dnevničkih svedočenja sa autorovih putovanja po Srbiji, Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj. Svaki zapis je istovremeno samostalan i deo je celine, sugestivan i sažet, sa lica mesta, ponekad napisan u vozu ili avionu, jezički bogat i jasan, na sopstveni način dragocen.

– Svaki zapis je autentičan. Ništa nisam menjao. Čak ni onamo gde se sada ne slažem sa sobom – ističe Vuksanović.

Pročitajte još

„Brojčanik: Putopisni dnevnici“, u izdanju Lagune je jezgrovito i duhovito napisano, intelektualno i nadasve zanimljivo štivo koje se lako čita i pomoću kog može mnogo da se nauči kako o drugima tako i o nama samima, o našem mentalitetu, vrlinama i manama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike