Serija „Aleksandar od Jugoslavije“: Kontroverzna priča o tragičnom životu kralja ujedinitelja

10.03.2021

08:30 >> 11:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Projekat ima 15 epizoda koje će se emitovati svakog ponedeljka u 21 čas

Serija „Aleksandar od Jugoslavije“: Kontroverzna priča o tragičnom životu kralja ujedinitelja
Copyright Promo/Goran Đukanović

Priču o životu kralja Aleksandra I Karađorđevića gledaoci će imati priliku da gledaju od 15. marta, kada na televiziji Nova S počinje emitovanje serije „Aleksandar od Jugoslavije“, reditelja i scenariste Zdravka Šotre, nastale po istoimenom romanu Vuka Draškovića.

Priča o kralju ujedinitelju počinje od trenutka kada se on vraća iz Prvog svetskog rata u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine, a završava se atentatom u Marselju 1934. godine. Projekat će imati 15 epizoda i emitovaće se svakog ponedeljka u 21 čas.

Promo/Goran Đukanović

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra ističe da je vrlo uzbuđen zbog početka emitovanja serije jer je ovo jedan od najtežih projekata u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

– Radili smo u uslovima koji nisu bili normalni, ali na to smo zaboravili brzo jer je pred nama bio vrlo odgovoran posao – da ispričamo priču o Aleksandru I Karađorđeviću. On je bio ličnost koja je svojim značajem duboko zadirala u sudbinu ne samo našeg naroda, već celog regiona. To je ličnost o kojoj postoje mnoge kontroverze, a iznad svega ličnost prema kojoj su učinjene mnoge nepravde. Najveća je nedovoljno poznavanje mnogih istina iz njegovog života, nepoznavanje kakve je teške zadatke sudbina njemu nametala još kao vrlo mladom čoveku. Podsetiću da je on sa 24 godine bio vrhovni komandant srpske vojske u ratovima, a da se nakon toga uzeo velikog i teškog zadatka da stvori državu južnih Slovena i to je na kraju platio glavom – kaže Šotra, dodajući da je  roman Vuka Draškovića, po kojem je rađen scenario, bio odlična podloga da se ova priča ispriča.

Promo/Goran Đukanović

– Radujem se što će gledaoci videti TV seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću, najvećem ratnom pobedniku, državniku, mirotvorcu, vizionaru i tragičaru u našoj istoriji. Bio je srpski Bonaparta i Hanibal, jugoslovenski Bizmark i Garibaldi. Bio je prva žrtva fašizma u Evropi. Hteo je da Jugoslavija postane balkanska Amerika. Zbog tih “grehova”, komunisti su ga proglasili za diktatora, hrvatske ustaše za velikosrpskog okupatora, srpski crnorukci i crnorisci za nacionalnog izdajnika. Spomenici Aleksandru se nalaze u Parizu i Marselju. U Beogradu nema ni spomenika, ni ulice kralja pobedonosca i ujedinitelja – ističe pisac Vuk Drašković.

Promo/Goran Đukanović

On naglašava da će reditelj Zdravko Šotra i elita našeg glumišta ovom serijom ublažiti srpska, a i jugoslovenska ogrešenja o Aleksandra od Jugoslavije.

Pročitajte još

Više od 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu koji je sniman tokom prošle godine. Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Zoran Cvijanović, Vojin Ćetković, Jelica Sretenović i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike