Velikani ruske književnosti dobili muzej u Moskvi: Od buntovnih i progonjenih do miljenika sovjetske epohe

19.03.2021

06:40 >> 10:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Muzejska građa će za posetioce biti otkrivana postepeno, tokom narednih nekoliko godina

Velikani ruske književnosti dobili muzej u Moskvi: Od buntovnih i progonjenih do miljenika sovjetske epohe
Copyright Profimedia

Muzej ruske književnosti 20. veka otvoren je u Moskvi, u sklopu centralnog zdanja Državnog muzeja istorije ruske književnosti „Vladimir Ivanovič Dalj“. Od velikih pesnika „srebrnog veka“, buntovnih, progonjenih i nepoželjnih pisaca, sve do miljenika sovjetske epohe – burni ruski književni vek biće predstavljen sa svim paradoksima i protivrečnostima, piše Sputnik.

Dinamična istorija – Izbrisani i zbačeni s pijedastala

Ruska književnost je tokom 20. veka doživela dve velike revizije. Prva se, kako je naveo direktor Muzeja istorije ruske književnosti Dmitrij Bak, dogodila dvadesetih godina prošlog veka, kada je stvaralaštvo mnogih pisaca 19. veka bilo ili prosto izbrisano, ili tumačeno u skladu s aktuelnim društvenim zbivanjima tog perioda, a drugu reviziju je donela perestrojka, zbacujući sa pijedastala zvanične sovjetske pisce.

– Želimo da muzej bude dinamičan kao i sama istorija književnosti 20. veka – rekao je Dmitrij Bak.

Mihail Bugalkov Profimedia

Muzejska građa će za posetioce biti otkrivana postepeno, tokom narednih nekoliko godina. Prva izložba posvećena je čuvenom ruskom pesniku Osipu Mandeljštamu (1891-1938), a tokom ove godine će biti postavljene i izložbe posvećene životu i stvaralaštvu Mihaila Bulgakova i Andreja Platonova.

Andrej Platonov Profimedia

Muzej planira da tokom narednih nekoliko godina predstavi i svoju građu posvećenu drugim istaknutim piscima i pesnicima 20. veka, među kojima su Aleksandar Vertinski, Aleksej Remizov, Anatolij Lunačarski, Marina Cvetajeva i mnogi drugi.

Ulica Mandeljštam: Osip i Nadežda

Prva postavka „Ulica Mandeljštam: Osip i Nadežda“ priređena je povodom 130 godina od rođenja jednog od najvećih ruskih pesnika „srebrnog veka“ i jednog od vodećih predstavnika akmeizma. Ime Osipa Mandeljštama u Sovjetskom Savezu je bilo zabranjeno dve decenije, a njegove stihove sačuvala je od zaborava pre svega pesnikova supruga Nadežda Mandeljštam.

Osip Mandeljštam Profimedia

Mandeljštamovi stihovi su u Sovjetskom Savezu mogli da se štampaju tek šezdesetih godina 20. veka. U Moskvi je 1991. godine osnovano Udruženje Mandeljštam, čiji je cilj prikupljanje, čuvanje, izučavanje i popularizacija stvaralačkog nasleđa pesnika. Ovo udruženje je učestvovalo i u pripremi izložbe u Muzeju ruske književnosti 20. veka.

Materijalna oskudica i pesničko bogatstvo

Izložba je osmišljena tako da posetiocima nudi mogućnost da zavire u svakodnevicu pesnika i njegove supruge, obilazeći rekonstruisane sobe u kojima su živeli, ispunjene njihovim ličnim predmetima, kao i plakatima i kulturnim vodičima iz prve tri decenije prošlog veka. Cilj izložbe je, kako su naveli njeni autori, da sagleda i prikaže „kontrast materijalne oskudice i bogatstva stvaralačkih pojava Osipa i Nadežde Mandeljštam“.

Nadežda Mandeljštam Profimedia

Za potrebe izložbe restaurisano je 11 arhivskih audio-snimaka iz zbirke Muzeja „Vladimir Iljič Dalj“. Među njima se nalaze i snimci Mandeljštamovog glasa koji do sada nisu objavljivani, a koji se mogu čuti preko telefonske slušalice u pesnikovoj radnoj sobi.

Pročitajte još

– Ova izložba je pilot projekat koji upućuje na to kakav će biti budući rad, kako verujemo, velikog i moćnog Muzeja istorije književnosti 20. veka – zaključio je Bak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike