Dante Aligijeri ponovo pred sudom: Potomci otvaraju slučaj nakon sedam vekova

20.03.2021

16:30 >> 16:59

0

Autor: M. Cukić

Čovek koga Italijani smatraju svojim najvećim pesnikom izgnan je iz rodne Firence 1302. nakon što se našao na gubitničkoj strani spora između bele i crne

Dante Aligijeri ponovo pred sudom: Potomci otvaraju slučaj nakon sedam vekova
Profimedia

Danteova “Božanstvena komedija” koja se smatra jednim od najvećih svetskih književnih dela, ugledala je svetlo dana nakon nepravde koju italijanski pravni stručnjaci sada žele da isprave sedam vekova kasnije.

Čovek koga Italijani smatraju svojim najvećim pesnikom izgnan je iz rodne Firence 1302. nakon što se našao na gubitničkoj strani spora između “bele” i “crne” političke struje u gradu.

– Naš je cilj da procenimo, u svetlu novih dokaza koji se otkriju, jesu li te tri presude protiv Dantea podložne ponovnom suđenju ili, idealno, poništenju – kaže advokat Alesandro Traversi.

Kako bi to postigao, Traversi je pozvao kolege pravnike, sudije i tužioce, te potomke kako Dantea tako i sudije koji ga je izgnao iz Firence, da otvore predmet na skupu 21. maja.

Grof Sperelo di Serego Aligijeri, astronom i potomak Dantea, učestvovaće na skupu, uz potomka sudije Kantea de Gabrijelija koji je prognao pesnika.

Profimedia

– Zanimljivo mi je da preispitam to – kazao je sudijin potomak Antoan de Gabrijeli i dodao da neće nastojati da odbrani odluku svog pretka o Danteovoj krivici, prenosi Hina.

Čak i ako je malo verovatno da će se ponoviti suđenje, s obzirom na sva pravna i praktična pitanja, Traversi ističe vrednost simboličnog gesta prema Danteu koji je u pravnom smislu za grad Firencu još uvek osoba s kriminalnom pozadinom.

Osim što je bio pesnik, Dante je bio i političar koji je služio kao jedan od firentinskih devet izabranih vlastodržaca s redovnim dvomesečnim mandatom na funkciji priora 1300. godine. Ta ga je dužnost i dovela u nevolje jer je bio zagovornik samouprave Firence za razliku od “crnih” koji su podržavali papu.

Kad je “crna” frakcija preuzela vlast u Firenci 1301, uz pomoć Šarla Valoa, brata francuskog kralja Filipa IV i zagovornika pape Bonifacija VIII, Danteu i drugim “belim” priorima suđeno je u odsustvu.

Kante de Gabrijeli ih je 1302. proglasio krivim za korupciju i političko pokroviteljstvo i dao im tri dana za plaćanje ogromne kazne te ih prognao s javnih dužnosti. Oduzeta im je i imovina, a dva meseca kasnije De Gabrijeli ih je osudio na lomaču ako se vrate u Firencu.

Godine 1315, nakon što je Dante odbio uslove amnestije, drugi sudija preinačio je kaznu u odsecanje glave, kojom je obuhvatio i pesnikove sinove. Dante je preživeo seleći se iz jednog grada u drugi.

Profimedia

Veruje se da je Dante svoje remek-delo o imaginarnom putu kroz pakao, čistilište i raj završio neposredno pre smrti 1321. Progon ima istaknuto mesto u knjizi u kojoj je Dante pomalo i izravnao političke račune jer je u paklu našao mesto za Bonifacija VIII i svoje druge neprijatelje.

Stručnjaci su odavno saglasni da je Dante žrtva pristrasnih sudija, ali jedan od najpoznatijih italijanskih istoričara za Srednji vek Alesandro Barbero nedavno je kazao da su neke optužbe protiv Dantea mogle imati temelja. Dante sigurno nije uzimao mito ali nije nemoguće da je svoju funkciju koristio kako bi pomogao političkim saveznicima, napisao je nedavno Barbero. Traversi se nada da će to razjasniti.

Pročitajte još

– Margerita Kasano, sudija italijanskog Vrhovnog suda, sačiniće završni izveštaj za skup u maju, a rasprave će biti objavljene u knjizi – kaže Traversi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam