Izložba "Stvaralaštvo u dva čina": 60 sentimentalnih godina i 40 velikih uloga Lidije Pilipenko

30.03.2021

10:00

0

Fotografije koje većinski čine postavku svedoče o delu karijere u kojem je nastupala kao primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu

Izložba "Stvaralaštvo u dva čina": 60 sentimentalnih godina i 40 velikih uloga Lidije Pilipenko
Copyright Tanjug / Jadranka Ilić

Izložba “Stvaralaštvo u dva čina” o Lidiji Pilipenko, proslavljenoj primabalerini i koreografkinji koja je preminula prošle godine, biće otvorena večeras u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Lidija Pilipenko je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja, koja će se pamtiti po ogromnom broju velikih uloga i sjajnih koreografija koje je postavila na sceni svog matičnog Narodnog pozorišta.

Autorka postavke Milena Jauković kaže da je izložba nastala na inicijativu Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu u saradnji s Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

Tanjug / Jadranka Ilić

– Lidija Pilipenko je vrhunska umetnica koja je u Narodnom pozorištu provela preko 60 godina. Najpre kao primabalerina, a potom i kao koreograf. Namera nam je da posle njenog skorašnjeg odlaska dočaramo vrhunsku karijeru izuzetne balerine koja je obeležila epohu – kazala je Jaukovićeva.

Izložba pod naslovom “Stvaralaštvo u dva čina”, kako Jaukovićeva naglašava, prati paralelne puteve stvaralačkog života Lidije Pilipenko.

Tanjug / Jadranka Ilić

– Fotografije koje većinski čine postavku svedoče o delu karijere Lidije Pilipenko u kojem je nastupala kao primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Posetici Muzeja imaće prilike da upoznaju Lidiju Pilipenko u 40 uloga, ali i da vide fotografije scena baleta koje je kao koreograf postavljala u nacionalnom teatru – kazala je Milena Jauković.

Prema njenim rečima, izložene su i brojne nagrade koje je Pilipenkova dobila tokom svoje bogate karijere, ali i nekoliko ličnih predmeta slavne primabalerenine.

Tanjug / Jadranka Ilić

– Izložićemo baletske patike u kojima je igrala svoje poslednje predstave. Zatim, koreografske cipelice koje je nosila za vreme proba u Narodnom pozorištu dok je radila kao pedagog i koreograf. Ti artefakti imaju posebnu sentimentalnu vrednost i ponosni smo što će poštovaoci baleta imati prilike da ih vide – kazala je Jaukovićeva.

Pročitajte još

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini… Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogoma u kultnim baletima poput “Labudovo jezero, “Čudesni mandarin”, “Karmen”, “Don Kihot”, “Žizela”.

Igrala je i u filmovima “Kako su se voleli Romeo i Julija”, “Zvižduk u osam”, “Formula 1”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike