Mocartov "Kvartet" na sceni Filharmonije: Delo nastalo za vreme jedinog srećnog perioda u životu slavnog kompozitora

22.04.2021

13:53

0

Publika će imati priliku da uživa i u Bramsovom Kvintetu, delu gustih i dugih fraza, ali i mađarskog šarma, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju

Mocartov "Kvartet" na sceni Filharmonije: Delo nastalo za vreme jedinog srećnog perioda u životu slavnog kompozitora
Copyright Foto: ATAImages/ Antonio Ahel

Novi koncerti na kamernoj sceni Beogradske filharmonije (BF) zakazani su za danas i sutra u 19 časova, kada će muzičari okupljeni u kvartet i kvintet izvesti program sa delima Mocarta i Bramsa.

Koncertmajstor BF Miroslav Pavlović će zajedno sa svojim koleginicama Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo) prirediti Mocartov “Gudački kvartet br. 15”, kao i Bramsov “Klarinetski kvintet op. 115”, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim.

– Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli, ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike – objašnjava Miroslav Pavlović i dodaje:

– Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata.

Promo / BF / Marko Đoković

On podseća da su svirali veliki broj kamerne muzike idealne za usavršavanje, ali i težak orkestarski program po nekoliko puta.

– Ali najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno – zaključio je Pavlović.

Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije.

Za Mocartov “Kvartet” je karakteristično da je nastao u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, što je možda i jedini srećan period u životu slavnog kompozitora. Posebno je zanimljiv drugi stav u kome se čuju nagle, dramatične i uzbudljive promene raspoloženja zato što je Mocart tada bio veoma uzbuđen u čekanju svog prvog deteta i vesti koje će stići iz druge sobe.

Pročitajte još

Pored tog remek-dela, publika u BF će imati priliku da uživa u Bramsovom “Kvintetu”, delu gustih i dugih fraza, ali i mađarskog šarma, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike