Romantični koncerti inspirisani Romeom i Julijom: Beogradska filharmonija svira serenade

30.03.2021

16:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Publika će imati priliku da čuje Štrausovu „Serenadu za duvače“, Janačekovu „Svitu za gudače“ i Dvoržakovu „Serenadu za duvače, violončelo i kontrabas"

Pixabay

Beogradska filharmonija održaće koncerte od 1. do 3. aprila, pod palicom stalnog gostujećeg dirigenta Danijela Rajskina u filharmonijskoj Sali, a repertoar čine serenade Antonjina Dvoržaka i Riharda Štrausa, kao i svita Leopolda Janačeka.

Romantična atmosfera, inspirisana ljubavnim dozivanjima u stilu Romea i Julije, obeležiće sve tri koncertne večeri. Beogradska filharmonija izvodi dela međusobno povezanih autora tako što je Dvoržakovo stvaralaštvo značajno inspirisalo Janačeka i Štrausa.

Publika će imati priliku da čuje Štrausovu „Serenadu za duvače“, Janačekovu „Svitu za gudače“ i Dvoržakovu „Serenadu za duvače, violončelo i kontrabas”.

Pixabay

– Unapred se radujem aplauzu filharmonijske publike. To me u poslednje vreme dovodi gotovo do suza, jer uglavnom dirigujem u praznim salama pred kamerama i mikrofonima. Iako malo ljudi može da prisustvuje koncertima, Beogradska filharmonija zajedno sa mnom, pruža im muzički zagrljaj – poručio je dirigent Rajskin pred seriju koncerata Beogradske filharmonije.

Rajskin naglašava da muzičke kuće u svetu pokušavaju da održe vezu sa publikom uprkos izazovima koje nameće obavezna distanca.

– Bojimo se dodira i blizine što nije u našoj suštini jer smo socijalna bića. Međutim, muzika je uvek bila tu da sagradi mostove tamo gde je sve naizgled srušeno i izgubljeno. Njena neverovatna snaga čini da u srcima i mislima budemo blizu jedni drugih, a dela koja izvodimo doprinose ostvarivanju te blizine – rekao je dirigent.

Pročitajte još

Već naredne nedelje, Beogradska filharmonija sprema koncerte sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, a publiku očekuje novi repertoar uz kompozicije Mocarta i Korngolda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti