Knjige koje su osvojile svet: Neverovatne činjenice iz čarobnog sveta književnosti

23.04.2021

08:39 >> 11:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Najčitanija dela u istoriji su, pored Biblije, Mala crvena knjižica” sa citatima Mao Cedunga, kao i serijal o Hariju Poteru Džoane Ketlin Rouling

Knjige koje su osvojile svet: Neverovatne činjenice iz čarobnog sveta književnosti
Copyright Pixabay

Napraviti biblioteku u kući, znači podariti joj dušu, davno je rekao Ciceron. I možda ovaj citat suštinski sublimira značaj čitanja i lepotu pisane reči, kao i uticaj knjiga na naš život i oplemenjivanje naše duše. Kuća puna knjiga je riznica bogatstva, čovek pun pročitanih knjiga je riznica znanja, zrelosti i iskustva. Knjige menjaju život, ljude, svet, vreme…

„Životni put“ knjiga često je, kao i naš, uzbudljiv, dinamičan, neobičan, slavan, ispunjen pobedama i porazima, anegdotama i tužnim momentima, zanimljiv i intrigantan. I njihov „život“ se prepričava, pre ili nakon što se otkrije šta se krije među njihovim koricama. I one imaju svoje osobine, karaktere, lepotu, sudbine, lica. Pa tako, tvrdi se da je najstarija štampana knjiga poreklom iz Kine i da je objavljena 868. godine. Posle nje sledi Biblija, koju je na pokretnoj štamparskoj mašini odštampao Johan Gutenberg, u Majncu, 1455. godine. Biblija je i najrasprostranjenija knjiga na svetu, sa više od dve milijarde prodatih primeraka. Prevedena je na dve hiljade i dve stotine jezika i dijalekata, što je čini delom koje je, kroz istoriju, najviše prevođeno.

Profimedia

Što se čitanosti tiče, Biblija i tu drži visoku poziciju i ubraja se među tri najčitanije uz „Malu crvenu knjižicu“ (knjigu najpoznatijih citata Mao Cedunga), i serijal o Hariju Poteru. Džoana Ketlin Rouling je, inače, svoje remek-delo slala u 12 izdavačkih kuća, i od svih bila odbijena sa obrazloženjem da niko neće čitati knjige o dečaku koji trčkara okolo sa čarobnim štapićem. Dokaz koliko su pogrešili je da je Roulingova prvi pisac milijarder u istoriji.

Slično je prošla i Beatriks Poter, čija je „Priča o zecu Petru“ odbijana toliko puta da je na kraju odlučila da je sama objavi u 250 primeraka. Do sada ih je prodato 45 miliona. U najprodavanije knjige svih vremena svrstava se i „Priča o dva grada“ Čarlsa Dikensa, sa više od 200 miliona prodatih primeraka.

Profimedia

Zadivljuje i podatak da na planeti postoji gotovo 130 miliona knjiga, i da bi bilo potrebno 60.000 godina da se sve pročitaju. Prvi roman, napisan oko 1007. godine, bio je „The Tale of Genji“, japanske plemkinje Murasaki Šikibu, a prva rukom napisana Biblija, nakon izuma štampe, pisana je 12 godina. Procenjena je na osam miliona dolara. Ipak, najskuplja knjiga na svetu je „Zalivska knjiga psalama“ iz 1640. godine. Prodata je za 14,5 miliona dolara. „Avanture Toma Sojera“ je prva knjiga napisana na pisaćoj mašini.

Najvećom knjigom na planeti smatra se delo pod nazivom „Najbolje od univerzalnih misli“ koje je objavila izdavačka kuća iz Perua. Duga je 3,2 metra, široka dva i teška skoro 250 kilograma. Na 160 ilustrovanih stranica objedinjuje misli i aforizme 2.000 ličnosti, među kojima su Konfučije, Šekspir, Markes, Gandi, Majka Tereza i mnogi drugi. S druge strane, najmanja knjiga, „Old King Cole“, čuva se u Narodnoj biblioteci u Velsu, u Engleskoj. Njene dimenzije su jedan puta jedan milimetar, a stranice se mogu okretati samo uz pomoć igle. Rame uz rame sa njom stoji „Božja molitva“, čije su mere pet puta pet milimetara.

Promo/Delfi

Za pisanje jedne knjige, kažu da je u proseku potrebno 457 sati, a dosad najduža odštampana rečenica ima 823 reči. Tolkin je celu trilogiju „Gospodar prstenova“ otkucao sa samo dva prsta, a Dikens „Božićnu priču“ napisao za šest nedelja. Nabokov je „Lolitu“ pisao na papirićima dok je putovao po Americi, a Aleksandar Dima je zaposlio „pisca iz senke“ ne bi li mu pomogao oko pisanja „Tri musketara“. „Alisa u Zemlji čuda“ je bila zabranjena u Kini zbog životinja koje govore, a “Hari Poter” se smatra jednom od najzabranjivanijih u Americi.

Najveća biblioteka na svetu je američka Kongresna biblioteka u Vašingtonu, sa 30 miliona knjiga na skoro pet stotina jezika, i više od 58 miliona rukopisa, dok biblioteka na Univerzitetu Harvard čuva četiri knjige uvezane, nećete verovati, ljudskom kožom.

Pročitajte još

Prema nekim podacima, većina čitalaca interesovanje za dalje čitanje knjige izgubi na 18. stranici, ali nadamo se da se to vama neće dogoditi, jer, kako je rekao Servantes, Nema knjige a da u njoj ne može ništa dobro da se nađe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike