Nakon svetske premijere u Veneciji „Oaza“ sa Goranom Bogdanom na Festu

29.04.2021

15:35 >> 14:09

0

Autor: Dejan Ćirić

Nesvakidašnja ljubavna priča između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama dočarana je autentičnom glumačkom postavkom

Nakon svetske premijere u Veneciji „Oaza“ sa Goranom Bogdanom na Festu
Copyright Promo/Firefly Productions

Domaći film „Oaza“ Ivana Ikića, posle svetske premijere u Veneciji i bogatog festivalskog života, biće premijerno prikazan 14. maja na Festu, saopštili su organizatori.

Glavne uloge u ovom filmu igraju Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici iz domova za decu i mlade „Sremčica“ i „Srce u Jabuci“, kao i poznata regionalna imena sedme umetnosti poput Gorana Bogdana i Maruše Majer.

Promo / Oaza

Nesvakidašnja ljubavna priča između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama dočarana je autentičnom glumačkom postavkom, ali i originalnim rediteljskim pristupom autora Ivana Ikića koji je glavnim glumcima omogućio visok nivo samostalnosti. Snažna osećanja u okviru ljubavnog trougla, suprostavljanje strogim pravilima okruženja u kome se radnja odvija pružaju nam uvid u unutrašnji sveta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine.

Za glavne glumce ovog filma – Marijanu, Tijanu i Valentina, ovo je prvo pojavljivanje na filmu, a uloge su spremali u okviru jednoipogodišnjeg procesa proba sa rediteljem i ekipom filma. U filmu se pojavljuje još oko 30 štićenika Doma „Sremčica“.

Promo / Oaza

„Oaza“ je svetsku premijeru imala na 77. Vencijanskom festivalu, u okviru programa „Dani autora“, na kome je nagrađena priznanjem za Najbolji evropski film. Nakon toga, film Ivana Ikića nastavlja bogat festivalski život. Prikazan je na još 18. međunarodnih filmskih festivala na kojima je nagrađen brojnim priznanjima poput Nagrade za izuzetno glumačko ostvarenje na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, za najbolji film na Zagreb Film Festivalu, za najbolju režiju na Pinjao Film Festivalu u Kini, za najbolji film Jugoistočne Evrope u okviru festivala CinEdays Skoplje (Severna Makedonija).

Pročitajte još

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Slovenije, Holandije, BiH i Francuske, uz podršku nacionalnih filmskih fondova, kao i pan-evropskih fondova Eurima i Kreativna Evropa MEDIA. Glavni producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film „Varvari“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike