Pozorje "zlu vremenu, uprkos": Deset predstava u trci za Sterijinu nagradu

30.04.2021

11:33 >> 11:34

0

Selektor Milivoje Mlađenović je odabrao slogan za ovogodišnji festival iz besmrtne pesme Laze Kostića, jer srpsko pozorište postoji i deluje ustuk svakoj z

Pozorje "zlu vremenu, uprkos": Deset predstava u trci za Sterijinu nagradu
Copyright Promo / Dragana Udovičić

Sterijino pozorje, 66. po redu, ove godine biće održano od 18. do 26. juna u Novom Sadu.

Selektor Milivoje Mlađenović je odabrao slogan za ovogodišnji festival iz besmrtne pesme Laze Kostića “Zlu vremenu, uprkos”, jer srpsko pozorište postoji i deluje “ustuk svakoj zlosti” kao u stihovima čuvenog pesnika.

Mlađenović smatra da je u minuloj godini srpski teatar delovao podvižnički, te je umesto uobičajenih osam ili devet predstava selekciju, u znak podsticaja, proširio na 10 predstava koje će se u konkurenciji nacionalne drame nadmetati za Sterijinu nagradu.

U programu su “Gospođa Ministarka”, pisca Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca” iz Rijeke, “Deobe“, Dobrice Ćosića u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića (SNP Novi Sad, NP Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici), zatim “Vitezovi lake male” (autorski projekat) u režiji Andraša Urbana (Pozorište “Deže Kostolanji”, Subotica), kao i “Kus petlić” Aleksandra Popovića reditelja Milana Neškovića (Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepsznhz, Subotica).

Promo/Srđan Doroški/SNP

U ravnopravnoj konkurenciji za prestižno Sterijino priznanje su i predstave: “Derviš i smrt” Meše Selimovića u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog (NP Republike Srpske Banja Luka), “Radio Šabac” (tekst i režija Olga Dimitrijević, Šabačko pozorište) “Ako dugo gledaš u ponor”, pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića i reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar), “Velika depresija” autora Filipa Grujića i režisera Marka Čelebića (SNP/Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad), “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića koji potpisuje i dramatizaciju komada zajedno sa rediteljem Ivicom Buljanom (Beogradsko dramsko pozorište) i “Šindlerov lift” Darka Cvijetića u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

Pročitajte još

U Međunarodnoj konkurenciji “Krugovi” su predstave “Hotel “Zagorje” Ivana Bodrožića (Kazalište Gavela Zagreb, “Dječak je govorio bogu” Damira Mađarića, režija Samo M. Strelac (HNK Osijek i “Kreketanje” Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta (NP Tuzla).

– Produkcija jeste tanja, ali opreznija, repertoari su pažljivije građeni, te su premijere u minuloj godini proređene i brižljivo odabrane – ocenjuje dr Milivoje Mlađenović, selektor predstojećeg 66.Sterijinog pozorja, a prenose Novosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike