"Neonski bluz": Nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića

10.12.2020

06:20 >> 12:09

0

Pripovetka po kojoj cela zbirka i nosi naziv, prilika je za još jedan susret sa Nemanjom Lukićem, jednim od omiljenih književnih likova i glavnim junakom kul

"Neonski bluz": Nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića
Copyright Promo / Laguna

Zbirka priča „Neonski bluz“ donosi nova prozna ostvarenja iz književne radionice jednog od najpopularnijih savremenih srpskih pripovedača Dejana Stojiljkovića.

Ovog puta Stojiljković je povezao priče o ukletom jezeru koje u svojim mračnim dubinama skriva jezivu tajnu, događaje na Kosovu 1999. i incident koji je mogao da izazove Treći svetski rat. Pop zvezde prikazuje kao prave heroje koji uspevaju da taj rat spreče ili obične momke iz kraja koji uživaju u fudbalu kao sav ostali svet.

Otkriva nam i neobične demonske intervencije u svetu rokenrola, a upoznaje nas i sa mahnitim serijskim ubicom željnim slave i popularnosti. U jednoj priči prenosi radnju u vreme rimskog cara Klaudija Gotskog, dok zbirku zatvara potresnom parabolom o bezumlju rata i sudbini pojedinca, smeštenom u zavejani Lenjingrad pod nacističkom opsadom.

Pripovetka „Neonski bluz“, po kojoj cela zbirka i nosi naslov, prilika je za još jedan susret sa Nemanjom Lukićem, jednim od omiljenih književnih likova i glavnim junakom kultnog romana „Konstantinovo raskršće“.

Promo / Laguna

Prema autorovim rečima, ova knjiga je neka vrsta preseka njegovog pripovedačkog opusa nastalog u poslednjih par godina, od zbirke „Kišni psi“ naovamo.

– Upravo ta knjiga je potvrdila da postoji interesovanje za kraću proznu formu i da nas naša publika ne čita samo kad pišemo romane. Smatram da svaki pisac treba da se okuša u pisanju pripovetke, jer ona je suština i temelj književnog izraza. Prosto, ko ume da se precizno i lepo izrazi na manjem prostoru, umeće i na većem. Žanrovski su to dosta različite priče, od realizma, preko horora do istorijske fikcije. Ali su opet deo jednog pripovedačkog univerzuma koji gradim, evo, skoro dvadeset godina – istakao je Stojiljković.

Stojiljković još jednom pokazuje raskošni talenat u pisanju priča i povezivanju događaja na vremenskoj liniji koja se prostire od starog Rima do današnjih dana.

Zbirka priča „Neonski bluz“ od danas se može pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

Pročitajte još: Kultni film Gorana Markovića pretočen u roman: “Tito i ja” u knjižarama

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike