Tajanstveni lavirinti Narodnog pozorišta: Nepoznata strana nacionalnog teatra

08.05.2021

07:18 >> 10:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Programi će se odvijati na više lokacija unutar kuće

Tajanstveni lavirinti Narodnog pozorišta: Nepoznata strana nacionalnog teatra
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Narodno pozorište će od 12. do 18. maja učestvovati na manifestaciji „Muzeji za 10“, nacionalnoj muzejskoj inicijativi najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Muzej Narodnog pozorišta će tokom sedam dana prikazati bogat program čiji će se sadržaj zasnivati na baštini nacionalnog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju. Programi će se odvijati na više lokacija unutar kuće, a publika će imati mogućnost da upozna teatar i sa one druge strane koju ne poznaje. Kroz unutrašnjost zgrade će ih voditi stručni predavači koji će ih upoznati sa određenim tajnama nastanka pozorišne umetnosti.

Promo/Željko Jovanović

Centralni događaj, kako navode iz pozorišta, svakako je otvaranje izložbe “Zvezda i inspiracija”, posvećene Veli Nigrinovoj, autorke Vanje Kosanić, koja će se odvijati u foajeu pozorišta. Vela Nigrinova (1862 – 1908), bila je čuvena srpska glumica slovenačkog porekla, koja je zahvaljujući svom neprikosnovenom talentu vladala beogradskom pozorišnom scenom i bila prozvana srpskom Sarom Bernar.

Posebno mesto zauzima i promocija publikacije “10 godina Muzeja Narodnog pozorišta” koja je realizovana upravo povodom tog važnog jubileja.

Najveće blago baštine Narodnog pozorišta posvećeno je doajenima koji su obeležili jedno vreme i iz tog blaga imamo „Sećanje na Miju Aleksića“ i preslušavanje najznačajnih operskih predstava sa audio snimaka, u kojima su nastupali velikani iz zlatnog perioda Opere Narodnog pozorišta.

Promo/Narodno pozorište

Svi programi su besplatni za publiku, kao što je i u svim gradovima Srbije. Određeni programi će biti strimovani, a snimci će moći da se pogledaju na Jutjub kanalu Narodnog pozorišta.

Pročitajte još

Program će se realizovati uz primenu svih propisanih mera zaštite.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike