Remek-delo od čokolade: Jednu od najpoznatijih slika na svetu sada je moguće probati

10.05.2021

08:39 >> 09:32

0

Osim što je u pitanju Pikasova možda najpopularnija slika, Gernika takođe predstavlja i jedno od najznačajnijih antiratnih umetničkih dela ikada

Remek-delo od čokolade: Jednu od najpoznatijih slika na svetu sada je moguće probati
Copyright Profimedia

Godine 1937. Pablo Pikaso je svoje antifašističke i antimilitarne ideje pretočio u 3.49 m x 7.77 m sliku poznatu kao “Gernika”, a užasi rata prevedeni su kroz geometriju i nijanse sive, crne i bele boje. Ikonično platno otada je inspirisalo mnoge autore za različite omaže i imitacije, a jednom je “Gernika” napravljena čak i od Lego kocki.

Poslednji takav omaž mnogo je jestiviji i slađi. Španski poslastičari nedavno su stvorili čokoladnu verziju ovog remek-dela kubizma u znak sećanja na 85. godišnjicu bombardovanja koje je inspirisalo samu “Gerniku”.

Profimedia

Oko 40 poslastičara iz lokalnog udruženja sarađivalo je na replici velikoj koliko i sama slika. Tim je stvorio Pikasove figure, eksperimentisao sa raznim vrstama čokolade i stvorio 14 delova koji su kasnije spojeni, prenosi Rojters. Za potrebe replike iskorišćeno je oko pola tone čokolade.

Profimedia

Inače, slika španskog umetnika Pabla Pikasa “Gernika” zapravo je mural urađen u tehnici ulje na platnu.

Osim što je u pitanju Pikasova možda najpoznatija slika, “Gernika” takođe predstavlja i jedno od najznačajnijih antiratnih umetničkih dela ikada. Zato je važno za početak razumeti socio-politički kontekst u kom je nastala, kako bi motivi i simboli koji se na njoj nalaze bili jasniji.

“Gernika” je urađena po narudžbini od strane španskih kulturnih poslenika, ali treba naglasiti kako Pikaso u početku nije imao inspiraciju. Građanski rat koji se u to vreme odvijao u njegovoj rodnoj Španiji činio ga je izuzetno depresivnim. A kada je čuo da su 26. aprila 1937. godine nemački nacisti i italijanski fašisti bombardovanjem sravnili sa zemljom gradić Gerniku, rodila se ideja za sliku. Od tog trenutka trebalo mu je samo 35 dana da završi ovaj poveći mural, piše City magazin.

Profimedia

U kompoziciji “Gernike” nalazi se šest ljudskih figura: četiri žene, jedan muškarac i jedno dete. Tu su još konj i bik. Sve ove figure smeštene su u klaustrofobični enterijer sa niskim plafonom, u kom jedna sijalica zloslutno gori. Smatra se da je prostor Pikasov umetnički studio, a slika zapravo direktno govori o opštem emotivnom i fizičkom nasilju nastalom usled rata.

Pročitajte još

Na levoj strani platna, žena u rukama drži telo svog najverovatnije beživotnog deteta, dok kao da ka nebu upućuje krik. Sa desne strane, druga ženska prilika tone u plamenu, dok do nje treća, nalik duhu, izvire iz prozora sa bakljom. Ispod njih nalazi se četvrta žena koja je simbol nade i ponovnog uspona. Na podu leži usmrćen muškarac, najverovatnije vojnik. Njegova desna ruka drži polomljen mač u pesnici, koja predstavlja motiv otpora. Bika mnogi razumeju kao omaž španskoj koridi i generalno španskoj tradiciji, dok konja, nasuprot tome, vide kao diktatora Fransiska Franka. Sijalicu jedni tumače kao bombu u eksploziji, a drugi kao svevideće oko Boga. U centru slike, eksplozije razvejavaju listove novina, sa zastrašujućim vestima koje neće nikad ili će kasno stići. Način na koji su tela prikazana deluje kao da su rastavljena u paramparčad, a zatim ponovo nezgrapno spojena. Uz pomoć kubističkog pristupa, Pikaso je putem oštrih isplaženih jezika i očiju u obliku suza prikazao iskonsku patnju, piše Telegraf.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike