Neobična priča o Pikasovom posteru za legendarni jugoslovenski film

09.04.2021

15:20 >> 15:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Pored velikih jugoslovenskih, u ovom ostvarenju su igrala i brojna svetska glumačka imena kao što su Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Orson Vels, Hardi Kriger i

Neobična priča o Pikasovom posteru za legendarni jugoslovenski film
Copyright Pablo Pikaso/Profimedia

Tokom svoje uspešne karijere čuveni Pablo Pikaso je naslikao brojna poznata umetnička dela, kao što su “Dete sa golubicom u rukama”, “Akt otpozadi”, “Porodica akrobata”, “Gospođice iz Avinjona”, “Akt”, “Portret Ambroaza Volara”, “Žena sa gitarom”, “Mrtva priroda sa lulom”, “Violina”, “Sedeći Pjero“, “Ogledalo”, “Žena sedeća na plaži”, “Gernika”, “Čitanje” i mnoga druga.

Ime Pabla Pikasa povezano je i sa jugoslovenskom kinematografijom. Naime, za potrebe legendarnog filma „Bitka na Neretvi“ reditelja Veljka Bujalića slavni španski slikar je uradio poster za to ostvarenje, koji je promovisao film na stranom tržištu.

Pikasov poster za film “Bitka na Neretvi|”
IMDb.com

Do saradnje je došlo na zanimljiv način, piše Telegraf. Naime, kako se priča, Veljko Bujalić je zamolio Pikasovog agenta da zamoli Pabla da uradi plakat. Španski slikar je pristao, međutim, nije želeo novčanu nadoknadu već nešto drugo. Naime, čuveni umetnik je tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina, u kojem se nalazi 12 flaša. Saradnja je dogovorena, i plakat je urađen.

Pročitajte još

Kao što je poznato, pored velikih jugoslovenskih, u filmu „Bitka na Neretvi“ igrala su i brojna svetska glumačka imena kao što su Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Orson Vels, Hardi Kriger, Franko Nero i ostali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike