Mitovi i činjenice o Josipu Brozu: Upoznajte Tita onlajn

10.12.2020

09:22 >> 15:16

0

U okviru programa Božidarca, istoričar Dejan Ristić govoriće o tome zašto nas i dalje u toj meri privlači ova istorijski značajna, ali nesumnjivo izuzetn

Mitovi i činjenice o Josipu Brozu: Upoznajte Tita onlajn
Copyright Profimedia

U okviru kulturno-edukativnog programa Centra za kulturu i obrazovanje “Božidarac”, 11. decembra u 20 časova održaće se onlajn predavanje povodom 40 godina od smrti Josipa Broza Tita, a vodiće ga istoričar Dejan Ristić.

– Revolucionar, krvolok, državnik, hedonista, vojskovođa, samozaljubljeni diktator, reformator… Da. Na dobrom ste tragu. Ovo su samo neki od epiteta koji se veoma često dovode u vezi sa ličnošću i delovanjem Josipa Broza Tita. I punih četrdeset godina nakon smrti, Tito ne prestaje da intrigira i izaziva žučne rasprave. No, šta nam o najintrigantnijim segmentima njegove uzbudljive biografije svedoče istorijske činjenice? Zašto je Tito i danas predmet sveopšte mitomanizacije, istovremenih izliva ljubavi i mržnje? Zašto nas i dalje u toj meri privlači ta istorijski značajna, ali nesumnjivo izuzetno kontroverzna i zanimljiva ličnost? Odgovore na neka od pitanja, dilema i nedoumica koje se u vezi sa Titom često pojavljuju u javnosti pokušaćemo da pronađemo u naučnoj istoriografiji, a naš domaćin biće istoričar Dejan Ristić – poručuju iz “Božidarca”.

Posted by Dejan Ristić on Четвртак, 10. децембар 2020.

 

Pročitajte još: Reditelj filma o Marini Abramović: Ona i Tito su najveći performeri sa ovih prostora

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike