“Tako je talasao Novi talas“: Kultni bendovi koji su menjali istoriju pop i rok kulture (FOTO)

12.05.2021

09:09 >> 12:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba obuhvata 50 fotografija renomiranih fotografa međunarodne reputacije - Goranke Matić, Branislava Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofić

“Tako je talasao Novi talas“: Kultni bendovi koji su menjali istoriju pop i rok kulture (FOTO)
ATA Images/Miloš Tešić

Multimedijalna rok izložba “Tako je talasao Novi talas”, povodom obeležavanja jubileja 40 godina pokreta Novi talas, juče je otvorena u Galeriji RTS kluba u zgradi Radio Beograda pred mnogim muzičarima, rok fotografima i publicistima.

ATA Images/Miloš Tešić

Novu postavku do 6. juna realizuje Radio Beograd 202, uz podršku diskografske kuće Jugoton, u okviru Beogradskog meseca fotografije, a izložbu je otvorila voditeljka ovog radija Ružica Vrhovec, koja je istakla da je zahvalna predstavnicima Novog talasa koji su ostavili traga u ovom muzičkom pokretu.

– Želim da ukažem i na jednu slučajnost, koja to možda i nije – danas je rođendan Vladi Divljanu, i to nam se veoma lepo namestilo – rekla je Vrhovec, ukazujući tako na još jednog istaknutog predstavnika Novog talasa sa rok grupom “Idoli”.

ATA Images/Miloš Tešić

Izložba obuhvata 50 fotografija renomiranih fotografa međunarodne reputacije – Goranke Matić, Branislava Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Ðorđevića.

Nedavno je na Kalemegdanu otvorena još jedna rok izložba na identičnu temu – „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića.

Taj projekat pod otvorenim nebom posvećen je više kultnom albumu “Paket aranžman” (1981) i fotografije prikazuju tri novotalasna benda koji su snimili taj album – “Električni orgazam”, “Šarlo akrobata” i “Idoli”.

ATA Images/Miloš Tešić

– Nismo se fokusirali samo na jubilej “Paket aranžmana” koji je ove godine doživeo i reizdanje albuma, već smo hteli da se bavimo Novim talasom generalno kao fenomenom – podvukla je novinarka i voditeljka, i dodala da je izložba veoma specifična, jer će se delimično menjati. Tako će biti postavljane različite muzičke ploče Novog talasa, koje su birane po tome što na sebi imaju baš fotografije, a ne slike ili crteže.

Zbog velikog broja takvih albuma nisu mogli svi odjednom da budu izloženi, tako da će do 6. juna menjati njihov izlog, kao i video materijale koje će predstavljati do kraja izložbe.

ATA Images/Miloš Tešić

Na multimedijalnoj postavci se nalaze dokumentarne i umetničke fotografije različitih autora i artefakta od 1980. do 1983. godine.

David Pužado, umetnički fotograf iz Španije, direktor festivala Beogradski mesec fotografije, izjavio je da kada je video koncept ove postavke o Novom talasu nastalom pre 40 godina, nije mu bilo jasno zašto nije došao u Beograd upravo tada, pre četiri decenije, koliko je sve sjajno. Pužado, rodom iz Barselone, osnivač je Galerije i umetničkog kolektiva “Barselona koncept” u Beogradu, smeštenom u Čumić Dizajn distriktu, gde se na svake dve nedelje reaklizuje nova izložba fotografa iz celog sveta.

ATA Images/Miloš Tešić

Čuveni rok fotograf Branislav Brajan Rašić, koji se stekao svetsku slavu slikajući legende The Rolling Stones ili Dejvida Bouvija, otkrio je kako je ovekovečio bendove Novog talasa u periodu kada je došao u Beograd iz Londona, gde je živeo. Uredništvo rok magazina “Džuboks” predložilo mu je da slika neke nove grupe, koje njemu nisu tada bile poznate, da bi on na kraju napravio fotografije na čak tri filma u to vreme.

– Bio sam jedan od srećnika koji je mogao sa fotoaparatom da ovekoveči te mlade talentovane ljude i mnogi od njih su mi postali prijatelji. Ta muzika nas je zbližila, kao i te fotografije, i danas se piše istorija tog vremena – naglasio je Rašić, uz žaljenje što su prerano napustili ovaj svet Vlada Divljan, Milan Mladenović, Ivan Vdović Vd (“Šarlo Akrobata”), Goran Čavajda Čavke (“Električni orgazam”).

ATA Images/Miloš Tešić

Podršku na otvaranju izložbe pružili su rok muzičari – Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Dejan Cukić, Zoran Vulović Vule (predstavnik takođe novog talasa zbog grupe “U škripcu”, vlasnik izdavačke kuće Long Play), Zdenko Kolar (“Idoli”), Vladimir Janković Džet, voditelj i muzičar Aleksandar Timofejev, kao i rok publicisti – Petar Janjatović i Aleksandar Žikić.

ATA Images/Miloš Tešić

Izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas” prikazuje nastupe novotalasnih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake i kreativna rešenja prvih fotografija bendova koji su menjali istoriju pop i rok kulture.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug