Proslava 40 godina novog talasa: Paket aranžman, Šarlo akrobata, Haustor i Električni orgazam na vinilu

31.10.2020

11:11 >> 14:15

0

Kako bi dostojno proslavila veliku godišnjicu najvećeg rok pokreta, izdavačka kuća Croatia Records najavljuje objavljivanje četiri luksuzna reizdanja

Proslava 40 godina novog talasa: Paket aranžman, Šarlo akrobata, Haustor i Električni orgazam na vinilu
Copyright Promo / Jugoton Croatia records

Godina 1981. bila je ključna za rok muziku tadašnje Jugoslavije, ali i rađanje jednog novog zvuka, jedne nove generacije bendova, a konačno i muzičkog bunta koji je u to vreme bio dosta prisutan u svetu i središtima novog talasa u Londonu i Njujorku. Stigao je tada i u Zagreb, Beograd, Ljubljanu i druge tzv. republičke centre, a sve je započelo projektom koji je sasvim slučajno i spontano nastao i isto tako nazvan – “Paket aranžman”.

Mnogi će se složiti kako je tada počeo i novi talas u Beogradu i novi val u Zagrebu, a Električni orgazam, Šarlo akrobata i VIS Idoli postali su simboli cele jedne generacije publike, iako je njihov značaj u potpunosti shvaćen tek u budućnosti.

Kako bi dostojno proslavila ovu veliku godišnjicu najvećeg rok pokreta naših prostora, izdavačka kuća Croatia Records, koja je pod imenom Jugoton objavila najviše novotalasnih izdanja, najavljuje objavljivanje četiri luksuzna reizdanja i to isključivo na vinilu. Rečje o izdanjima – pioniri novog vala “Paket aranžman”, biser dubbinga “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” grupe Šarlo akrobata, evropski rok dragulj “Električni orgazam” grupe Električni orgazam i genijalni alt rok album “Haustor” grupe Haustor.

Vinilna reizdanja sadržaće retke fotografije, tekstove direktnih aktera novog talasa, arhivsku dokumentaciju Jugotona, odnosno Croatia Recordsa i konačno remasterizovane snimke s originalnih magnetofonskih traka koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju.
Izdanja će se nalaziti u bogato opremljenom gatefoldu s knjižicom i kodovima za preuzimanje mp3 verzija pesama, dok će omoti u celosti biti restaurirani u saradnji s grafičkim dizajnerom Darkom Kujundžićem.

Albumi će biti objavljeni na 180-gramskim vinilima u različitim bojama, “Paket aranžman” na crvenom, Šarlo akrobata na belom, Električni orgazam na žutom i Haustor na crnom vinilu. Izlazak izdanja planiran je za januar 2021. godine, a kasnije će proslava 4 decenije novog talasa biti obeležena i saradnjom s kultnim dizajnerskim dvojcem Bachrach&Krištofić koji priprema posebnu CD kompilaciju posvećenu ženama novog talasa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ravnododna.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike