Goranka Matić i njeno "Iskustvo u gužvi": Danas svako može da slika telefonom, ali je tek poneko fotograf

18.03.2021

11:31 >> 12:36

0

Posebnu pažnju publike na izložbi privući će fotografije-dokumenti o nastajanju novog talasa, jer se u središtu specifične pop-art revolucije, sa svojim f

Goranka Matić i njeno "Iskustvo u gužvi": Danas svako može da slika telefonom, ali je tek poneko fotograf
Copyright Tanjug / Tanja Valic

Otvaranje retrospektivne izložbe Goranke Matić pod nazivom “Iskustvo u gužvi” zakazano je za 24. mart u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a kako je najavila kustoskinja Una Popović, biće postavljena u tri muzejska nivoa i sadržaće pet segmenata, koji nisu hronološki, već žanrovski i stilski zasnovani.

Goranka Matić je istoričarka umetnosti, a njen profesionalni angažman vodio ju je kroz novinsku fotografiju, autorsku fotografiju, tj. umetničku, kroz reportažu i kroz dizajn. Sve te celine čine izuzetno kompleksan i slojevit autorski opus.

Posebnu pažnju publike privući će fotografije-dokumenti o nastajanju mitskog novog talasa koji je umetnički i sociološki razdrmao jugoslovensku javnost početkom osamdesetih godina prošlog veka. U središtu specifične jugoslovenske pop-art revolucije, sa svojim fotografskim aparatom “nagotovs” nalazila se Goranka Matić, stičući iskustvo u gužvi.

Tanjug / Tanja Valic

Govoreći na tu temu, Matićeva napominje da ju je koloplet okolnosti spojio sa rokenrolom.

– Počela sam da radim u tadašnjem muzičkom magazinu “Džuboks” i bilo je očekivano da ću osvajati svet rok fotografije. Slikala sam protagoniste tadašnje scene za omote ploča njihovih bendova, za medije, privatno… Niko od nas u Jugoslaviji nije bio svstan toga da je novi talas nešto veliko i značajno. Uživali smo u divnoj mladosti, i to je to. Nema mistifikacije. Tek kada je sve prošlo, počela je glorifikacija, mistifikacija, slepo sećanje… – kazala je, i dodala da se na njenim rok fotografijama uglavnom nalaze njeni prijatelji.

Tanjug / Tanja Valic

– Komotno sam se osećala dok su nastajale te fotografije, baš kao što je bio slučaj kada sam slikala protagoniste nove likovne scene u Studentskom kulturnom centru tog doba. Zahvaljujući kustoskinji Uni Popović, publika će videti paralelu između rok i likovne scene u SKC početkom osamdesetih godina prošlog veka – istakla je Matićeva.

Izložena lična životna svedočanstva za nju, kako kaže, predstavljaju najintimniji deo postavke.

Tanjug / Tanja Valic

– Noćne beleške, ogledalo, fotografije mojih roditelja, moja foto sećanja… predstavljaju moje ćoše za intimu u celoj izložbi. To je specifična vrsta lične izloženosti na koju sam pristala – priznala je umetnica.

Njene fotografije sa različitih protesta devedestih godina prošlog veka u Beogradu obišle su svet.

– Dobro smo prošli tada. S obzirom na to šta se sve dešavalo na ulicama devedestih, bilo je minimalno žrtava. Znala sam da se snađem u gužvi na ulici, jer sam do tada bila na “milion” koncerata. Moje kolege, izuzetni sportski foto-reporteri, sa manje taktike su ulazili u događaje. Umeli si da dobiju šmrk u lice sa bornih kola ili pendrek po leđima tadašnjih organa reda – seća se Matićeva.

Tanjug / Tanja Valic

“Nova realnost” koju su kreirale pandemija i tehnološka revolucija na globalnom nivou, prema njenom mišljenju, ne predstavlja veliki izazov, jer je pre deset godina prestala da fotografiše u gužvi.

– Sve ovo što se dešava oko pandemije i onlajn komunikacije mi je “pomoglo” da nabacim desetak kilograma, ali i da u miru skeniram sve fotografije koje će se naći na izložbi – kaže Matićeva.

Kako navodi, sve veći broj ekrana oko ljudi sa “živom” slikom u direktnom prenosu ili snimljenim videom neće ugroziti status fotografije u komunikaciji savremenog čoveka.

Pročitajte još

– Kada je nastajala fotografija, svi su govorili da je ugroženo slikarstvo, pa se ispostavilo da je to bezveze. Danas svako ima priliku da fotografiše mobilnim telefonom, ali je tek poneko fotograf. Kao što je većina stanovništva funkcionalno pismena, ali je tek poneko pisac – poručuje Matićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike