Danas je Međunarodni dan muzeja: Nesvakidašnja izložba u Narodnom muzeju u Beogradu

18.05.2021

09:27 >> 09:52

0

Pokušali smo da, povodom otvaranja VR izložbe, u virtuelni prostor, uz muzejske eksponate, izmestimo i kustosa. Pozivamo vas da podelimo ovo neobično iskustv

Danas je Međunarodni dan muzeja: Nesvakidašnja izložba u Narodnom muzeju u Beogradu
Copyright Profimedia

Međunarodni dan muzeja obeležava se svakog 18. maja svuda u svetu od 1977. godine, a od 1992. svake godine ima određenu temu.

Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju. Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među narodima. Događanja se organizuju oko 18. maja i mogu trajati jedan ili više dana.

Pixabay

Tokom vremena se sve više institucija kulture pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana muzeja. Godine 2019. učestvovalo je više od 55.000 muzeja iz oko 150 zemalja u svetu. Od 1992. godine se obeležava specifično i svake godine ima neku globalnu temu koje se svi pridržavaju. Muzeji organizuju izložbe i promotivne kampanje. Povodom tog dana nude slobodan ulaz kao i produženo radno vreme. Osnovna ideja Međunarodnog dana muzeja je da istakne važnost muzeja za kulturnu razmenu. To podrazumeva potenciranje i unapređenje saradnje između različitih kultura i naroda.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ove godine se Međunarodni dan muzeja obeležava pod geslom “Budućnost muzeja: oporaviti se zamisliti iznova”.

Pročitajte još

– Na tom tragu smo zajedno sa saradnicima iz VR All Art-a, pripremajući novu VR izložbu “Rubensovi krugovi” istraživali nove teme i tehnologije. Pokušali smo da, povodom otvaranja VR izložbe u virtuelni prostor, uz muzejske eksponate, izmestimo i kustosa. Pozivamo vas da u 18 časova podelimo ovo nesvakidašnje iskustvo – poručuju iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Manifestacija „Muzeji za 10“ tokom sedam dana besplatnog programa, od 12. do 18. maja, u 50 gradova širom Srbije ponudila je različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike