Majstor jeze i mistike: „Gavran i najbolje priče“ Edgara Alana Poa u novom prevodu

15.05.2021

08:38 >> 15:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni pisac i njegova dela su ostavili dubok trag na svetsku književnost. Česta su tema popularne književnosti, muzike, filma i televizije. Kuće u kojima

Majstor jeze i mistike: „Gavran i najbolje priče“ Edgara Alana Poa u novom prevodu
Copyright Profimedia

Najbolje priče pionira žanrovske literature i majstora kratke priče Edgara Alana Poa stižu u starim dobrim i novim prevodima. Dejan Mihailović i Zoran Penevski između ostalog ponovo su preveli Poovu najpoznatiju pesmu „Gavran“, a prevode ostalih dela potpisuju i Svetislav Stefanović, Momčilo Jojić, Nenad Dropulić i Nikola Pajvančić.

Priče koje pokrivaju različite žanrove (horor, fantastiku, krimi, triler, naučnu fantastiku), poređane su hronološki kako bi mogao da se prati razvoj Poovih ideja, dok ilustracije iz perioda art nuvoa prate karakterističnu atmosferu njegovog pisanja.

Promo/Laguna

Edgar Alan Po i njegova dela su ostavili dubok trag na svetsku književnost. Česta su tema popularne književnosti, muzike, filma i televizije. Kuće u kojima je živeo danas su muzeji. Mystery Writers of America svake godine istaknutim radovima u žanru misterije dodeljuju nagradu poznatu kao nagrada „Edgar“.

Profimedia

Edgar Alan Po (1809–1849), bio je američki pisac, urednik i književni kritičar. Pored poezije i kratkih priča, naročito je bio poznat kao pisac jezivih priča. Smatra se glavnim predstavnikom romantizma u Americi. Osim što se smatra i osnivačem detektivskog žanra, doprineo je tada još uvek mladom žanru naučne fantastike, koji je tek počinjao da se probija u književnosti. Poznato je da je bio jedan od prvih književnika koji je pokušao da živi od pisanja, zbog čega je imao finansijski težak život i karijeru.

Pročitajte još

Knjiga „Gavran i najbolje priče“ Edgara Alana Poa u prodaji je od danas u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike