Kada skulpture ožive: Specijalan program u Muzeju Jugoslavije na Dan mladosti

23.05.2021

16:48 >> 16:49

0

Planirano je otvaranje nove postavke u Kući cveća, održavanje dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, ali i muzički matin

Kada skulpture ožive: Specijalan program u Muzeju Jugoslavije na Dan mladosti
Copyright Muzej Jugoslavije Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti biće obeležen specijalnim programom u Muzeju Jugoslavije, u utorak, 25. maja, a posetioci će učestvovati u edukativnim i zabavnim sadržajima.

Planirano je otvaranje nove postavke u Kući cveća, održavanje dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, ali i muzički matine program. Čitav program u utorak trajaće od 10 do 21 sat, a ulaz je slobodan.

– Za najmlađe posetioce skulpture u Muzeju Jugoslavije će oživeti i pričati zanimjive priče o tome kako su nastale i šta im se sve desilo dok nisu došle do muzejskog parka. Učesnici/ce radionice će imati priliku da se upoznaju sa pričama koje “kriju” umetnička dela u parku tako što će zajedno sa kustoskinjama obilaziti park i “pričati” sa skulpturama. Na ovaj način deca uče o umetnosti, istoriji, prirodi, ali i provode vreme u jednom nesvakidašnjem ambijentu – poručuju iz Muzeja.

24sedam/Katarina Mihajlović

Podsećaju da se u parku Muzeja Jugoslavije nalazi dvadeset skulptura istaknutih jugoslovenkih umetnika i umetnica koje su stilski i tematski raznovrsne, od lirskih dela u maniru realizma i intimizma, do klasične skulpture socijalističkog realizma. Smeštene su u prelepom ambijentu koji je idealan za druženje sa prijateljima i porodicom.

Program je namenjen deci uzrasta od pet do 10 godina, a broj učesnika/ca je ograničen i prijava je obavezna.

Pored stalne, posetioci će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji razvijala nakon smrti Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći osporavajući. Ukrštanjem ta tri nivoa postavka, čiji je autor Tatomir Toroman, doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa.

Pročitajte još

Program se završava matine žurkom u Parku skulptura, od 17 časova, kada će publika moći da čuje jugoslovenske obrade svetskih hitova u miksu di-džeja Peđe Radovića, počev od od šlagera, preko eksperimentalne muzike, do i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike