Srpsko narodno pozorište: Novogodišnje priče i do sada neviđen muzički performans

11.12.2020

14:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Sve je zamišljeno kao magična nedelja operskih klasika, izvrsne hrane, plesa i, naravno, šampanjca

Srpsko narodno pozorište: Novogodišnje priče i do sada neviđen muzički performans
Copyright Opera "Travijata" Promo/Miomir Polzović/SNP

Opera Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada obeležiće novogodišnje praznike uz smotru “Operske novogodišnje priče”, koja će biti izvedena uživo i emitovana onlajn poslednje nedelje decembra. Nedelja započinje koncertom iz serije sa kojom je već upoznata operska publika – „Pričama na zadatu temu: Krcko Oraščić“. Istoimena svita iz opere Petra Iljiča Čajkovskog bila je popularnija od baleta na samom početku. Ova kompozicija sinonim je za božićne i novogodišnje praznike.

Operska novogodišnja nedelja nastavlja se predstavom “Ko je ubio Dženis Džoplin?”, u kooprodukciji SNP i OPENS, kao i Verdijevom operom “Travijata”. Na ulazu u 2021. kao godinu jubileja u kojoj se obeležava 120 godina od smrti velikog kompozitora, Opera SNP-a izvešće upravo „Travijatu“, kojom je ujedno, 1947. godine, zvanično i formalno osnovana Opera kao zasebna umetnička jedinica ovog teatra.

Opera “Travijata” Promo/Miomir Polzović/SNP

Pred samu završnicu, publiku očekuje i Božićni koncert. Neke od najpoznatijih božićnih i novogodišnjih pesama imaju zanimljive priče iza kulisa i dugu istoriju. Orkestar Opere SNP, solisti i gosti – Dušan Svilar, Nevena Reljin i Tatjana Savatić, izvešće najpoznatije praznične numere u aranžmanu i pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, popularnog i po velikom hit spektaklu “Rock opera”.

Za sam kraj, sa više lokacija u gradu, uživo, u isto vreme, orkestar, hor i solisti opere izvešće čuvenu ariju “Nessun dorma”, uz poruku: “Pobedićemo!”. Jedinstven i do sada nikada realizovan muzički performans tokom koga različite grupe umetnika, sa više lokacija u gradu, na isti znak i u isto vreme izvode jednu ariju, poklon je Opere SNP Novom Sadu i poruka optimizma za godinu koja predstoji.

Tekuća 2020. godina zauvek će ostati upisana u istoriji kao godina ekonomskog, političkog, životnog i kulturnog preloma. Primera radi, prvi put u gotovo 140 godina istorije Metropoliten opera otkazala je celu sezonu. Gotovo na izdisaju su velike operske kuće u Italiji i Britaniji i zato ova godina izgleda kao godina koju ne treba slaviti.

Opera “Travijata” Promo/Miomir Polzović/SNP

Ipak, čitav operski opus sastavljen je od velikih tragedija, ljubavi i vere koje su te tragedije prevazišle, i tako operu čine priče koje pokreću na velika dela.

– Odlučili smo da sav sadržaj bude besplatan, jer epidemiološka situacija, sva je prilika, neće dozvoliti publiku u salama, pa iż tog razloga ostajemo verni platformi koju smo već koristili i koja se odlično pokazala – kaže direktor Opere SNP Aleksandar Stankov.

Tako će Opera program izvoditi uživo, ali će imati i onlajn prenos na sajtu www.operasrpskonarodnopozoriste.studio.20.rs .

Pre i posle koncerata publiku očekuju razgovori sa umetnicima koji nastupaju, filmovi o procesu nastajanja programa, kao i mali pogled na „život iza kulisa”.

PROČITAJTE JOŠ: Bočelijeva božićna čarolija: Slavni tenor virtuelno iz zgrade opere u Italiji – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike