Novogodišnji koncert Bečke filharmonije u do sada neviđenom izdanju

04.12.2020

08:50 >> 16:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Zahvaljujući digitalnoj platformi aplauz gledalaca koji prate prenos će se čuti u dvorani Muzikferajna

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije u do sada neviđenom izdanju
Copyright Profimedia

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije održaće se 1. januara, kao i svake godine, ali ovog puta bez publike zbog pandemije korona virusa. Austrijska vlada odlučila je da do 7. januara neće biti koncerata sa publikom u Austriji i tako će biti i na najvećem muzičkom događaju sveta, kojim se ulazi u Novu godinu.

Direktor Bečke filharmonije Danijel Frošauer najavio je da će Novogodišnji koncert biti održan u praznoj dvorani.

– Neophodno je da se prilagodimo situaciji da nema publike koja će aplaudirati, što je novo iskustvo za orkestar. Moraćemo nešto dramaturški da smislimo – objasnio je on.

Bečka filharmonija, ipak, neće ostati potpuno bez aplauza, pošto je javni servis Austrije (ORF), koji prenosi koncert, osmislio interaktivne ovacije. U saradnji sa jednim preduzećem u Gracu uspostavljena je platforma zahvaljujući kojoj svaki registrovani gledalac može da aplaudira na kraju oba dela koncerta, a taj aplauz će se čuti i u Zlatnoj dvorani Muzikferajna preko 20 zvučnika.

Profimedia

Frošauer kaže da se nikada nije razmišljalo o otkazivanju ovog spektakla, navodeći da bi bilo nemoguće da nema tog koncerta i u međunarodnim razmerama, jer ga prati više od 30 miliona gledalaca pred malim ekranima širom sveta. Taj nastup je, podvlači, poruka celom svetu.

Koncertom će dirigovati Rikardo Muti, a program je fokusiran na Štraus dinastiju. Kako nastup ne bi ugrozio zdravlje muzičara, Bečka filharmonija primeniće sve važeće mere. Tako će muzičari, pored redovnog testiranja, biti podeljeni u dva „pula“, jedan za orkestar Bečke opere i drugi za Novogodišnji koncert.

PROČITAJTE JOŠ: Bočelijeva božićna čarolija: Slavni tenor virtuelno iz zgrade opere u Italiji – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike